TRUSKAWKA to po jabłkach ulubiony owoc Polaków. Każdy kto próbował wie, ze polska truskawka jest najlepsza na świecie. Czy jednak wiemy tak naprawdę skąd pochodzi? Otóż gdyby nie człowiek świat nigdy by truskawki nie skosztował, ponieważ po prostu w naturze nie istniała. Możecie się Państwo zdziwić truskawka jest uszlachetnioną w wyniku skomplikowanych i długotrwałych zabiegów hodowlanych poziomką. Pojawiła się w ogrodach Francji i Anglii na przełomie XIV i XV wieku. Dzisiaj truskawki pochodzą od skrzyżowania poziomki wirinijskiej z poziomką chilijską. Skrzyżowania dokonał w XVIII wieku ogrodnik francuski Ducheshe. Powstały mieszaniec stał się nowym gatunkiem i nazwano go truskawką. Jednakże w tworzeniu nowych odmian tych soczystych owoców przeważali Anglicy, byli bardzo cierpliwi i wytrwali w ich uprawie. Truskawki zaczęły się coraz częściej pojawiać początkowo na stołach możnowładców jako elegancka przekąska, a z biegiem lat zostały spopularyzowane i stały się dostępne dla każdego.
Truskawki uprawiane są na szeroka skalę we wszystkich krajach klimatu umiarkowanego.
Polska jest liczącym się producentem i eksporterem truskawek. Pojawiają się one u nas w maju, jednak najsłodsze i najbardziej dorodne są te z czerwca i lipca. Odmiany późniejsze mogą rodzić owoce nawet do początku września.
Truskawki są zdrowe. Są doskonałym źródłem witamin i minerałów. W swoim składzie posiadają duże pokłady witaminy C, mają również dużą zawartość żelaza. Znajdziemy w nich także fosfor, wapń, magnez, kwas foliowy, selen, tiaminę i ryboflawinę. Ponadto zawierają witaminy A, B1, B2. Truskawki działają moczopędnie. Błonnik i enzymy zawarte w truskawkach przyśpieszają trawienie zjedzonych ciężkostrawnych potraw. doskonale oczyszczają nasz organizm z toksyn.
Truskawki są niezwykle wdzięcznym tematem w kuchni. Można je mrozić, gotować, suszyć, przyrządzać z nich rozmaite przetwory np. dżemy, soki, kompoty, galaretki truskawkowe lub jogurty miksowane ze świeżymi owocami. Jednak prawdziwym hitem są truskawki surowe, prosto z krzaka. Najlepiej smakują z bitą śmietaną lub cukrem.
Sama truskawka jest niskokaloryczna 100 g to 35 kcal.
Niestety nie wszyscy mogą truskawkę jeść, bowiem te owoce często uczulają. Najczęściej alergia pokarmowa na truskawki objawia się różnego rodzaju pokrzywkami.
Kupując truskawki trzeba dość szybko spożyć lub przetworzyć, bowiem szybko fermentują i pleśnieją. Truskawki powinny być nieuszkodzone, bez śladów pleśni. Unikajmy owoców pozgniatanych i puszczających sok. Najlepiej przenosić je do domu w łubiance, w której je kupiliśmy. Jak najrzadziej przesypujmy, wtedy zawsze część owoców ulegnie uszkodzeniu. Owoce oczyszczaj tuż przed wypłukaniem. Płucz je dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed jedzeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku.
Istnieje ponad 2 tys. odmian truskawek.
Najlepsze odmiany truskawek to:
- DUKAT - to odmiana średnio późna. Owoce są duże i średnie. Owoce smaczne i jędrne o barwie intensywnie czerwonej z silnym połyskiem, aromatyczne i soczyste. doskonale nadają się do ciast, na kompoty i mrożonki, ale nie na soki, gdyż są mało soczyste. Jest to odmiana polska, raczej przemysłowa niż deserowa.
- ELKAT - to krzyżówka Dukata i Elsanty, odmiana uniwersalna. Owoce duże, bardzo soczyste, jasnoczerwone, błyszczące, soczyste i aromatyczne. Świetnie sprawdza się jako owoc deserowy, a także jako surowiec na dżemy i konfitury.
- MARMOLADA - to odmiana włoska o średniowczesnej porze dojrzewania owoców. Dobra odmiana deserowa. Owoce bardzo duże, pierwsze jakby w kształcie wachlarza, czy grzebienia. Owoce regularne, intensywnie czerwone z połyskiem. Skórka owoców ciemnoczerwona, miąższ soczysty, aromatyczny, dość smaczny. Trwałość owoców duża. Odmiana doskonała na przetwory, świetne na sosy owocowo/ warzywne chutney, wyśmienita do jedzenia na surowo.
- HONEOYE - to odmiana amerykańska. Owoce bardzo duże. owoce średnio jędrne, miąższ soczysty winno - słodki i aromatyczny. Typowa odmiana deserowa o wczesnej porze dojrzewania owoców. Doskonałe na desery i kompoty, świetne do mięs i na sosy owocowo - warzywne chutney.
- CAMAROSA - to odmiana amerykańska. Polecana jako odmiana deserowa nr 1 na południu Europy. Posiada owoce duże, stożkowate, intensywnie czerwone, z silnym połyskiem, bardzo jędrne, odporne na uszkodzenia mechaniczne, soczyste, aromatyczne i smaczne. wyróżniają się twardością w transporcie i dobrą jakością handlową. Doskonałe do ciast, na kompoty i mrożonki.
- MURZYNKI - zwane purpuratkami lub malinówkami. Ciemnowiśniowe, soczyste i słodkie, stanowią znakomity materiał na przetwory - od kompotów przez konfitury aż po zamrażanie.
- SENGA SENGANA - to odmiana niemiecka. Owoce są duże, stożkowate lub sercowate, ciemnoczerwone. Maja miąższ ciemnoczerwony, zwarty, kwaskowaty, aromatyczny, smaczny. Odmiata deserowa i na przetwory wszelkiego rodzaju.
- POLKA - to odmiana holenderska. Odmiana uniwersalna, niemniej jednak cenna dla przetwórstwa i zamrażania. Owoce są jędrne i średniej wielkości. Miąższ ma innesywnie czerwony, smaczny, aromatyczny. Bardzo łatwo się odszypułkowuje. Nadają się do spożycia na surowo, jak i do przetwórstwa oraz mrożenia.
- GENEVA - to odmiana amerykańska. Owoce duże lub średniej wielkości, kulisto stożkowe, o zmiennym kształcie ciemnoczerwone, maja miąższ czerwony, soczysty, zwarty, kwaskowaty, smaczny. Owoce deserowe i na przetwory.
- TALIZMAN - to odmian szkocka. Szeroko rozpowszechniona i ceniona w Polsce za dużą plenność. Owoce duże, stożkowate, barwy jasnoczerwonej. Miąższ jest różowy, słodki, mało aromatyczny, smaczny. Owoce przede wszystkim deserowe, ale nadają się także na przetwory.
Za gorsze gatunki uznawane są ananasówki i kartoflanki.
Są mniej aromatyczne, z charakterystycznym zielonym lub białym
koniuszkiem. Mają też mniej soku. Przeznaczone są przede wszystkim do
zjadania na surowo.