Mus I :
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny z górką
Mus II :
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny z górką
Mus śliwkowy:
- 1 kg śliwek
- ok. 4 łyżki szklanki cukru
- 2 opakowania galaretki jagodowej
Dodatkowo:
- 2 opakowania galaretki o smaku wieloowocowym
- ok. 700 ml gorącej wody
- 2 opakowanie biszkoptów okrągłych
Przygotowanie:
2 opakowania galaretki wieloowocowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Mus I - schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i dokładnie ubić na najwyższych obrotach. Na koniec dodać żelatynę i ponownie ubijamy na najwyższych obrotach.
Mus II- schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i dokładnie ubić na najwyższych obrotach. Na koniec dodać żelatynę i ponownie ubijamy na najwyższych obrotach.
Mus śliwkowy - 1 kg śliwek umyć, osuszyć i usunąć pestki. Śliwki pokroić w ćwiartki i przełożyć do rondelka. Tak przygotowane owoce podgrzewamy z 4 łyżkami cukru na małym ogniu i wsypujemy 2 opakowania galaretki jagodowe, mieszamy. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Odstawić do stężenia.
Przełożenie:
Dno tortownicy o średnicy 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami. Następnie wyłożyć cały mus I, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wykładamy cały mus śliwkowy, wyrównujemy wierzch i ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wykładamy mus II, wyrównujemy wierzch i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia . Na koniec wylewamy tężejącą galaretkę wieloowocową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.