niedziela, 20 sierpnia 2023

HOMOGENIZOWANA KANAPKA

Składniki:

  • 2 x 450 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym
  • 2 opakowania galaretki o smaku wody kokosowej
  • 2 x 700 ml gorącej wody
  • ok. 200 g herbatników (36 sztuk)
Przygotowanie:
2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.

2 opakowania galaretki o wody kokosowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.

Serek homogenizowany truskawkowy- do 450 g schłodzonego serka homogenizowanego dodajemy porcjami zimną galaretkę o smaku truskwakowki (płynną) i za pomocą robota na najniższych obrotach mieszamy. Lekką tężającą wylewamy na herbatniki ułożne wcześniej w tortownicy.

Serek homogenizowany kokosowy- do 450 g schłodzonego serka homogenizowanego dodajemy porcjami zimną galaretkę o smaku wody kokosowej (płynną) i za pomocą robota na najniższych obrotach mieszamy. Lekką tężającą wylewamy na serek homogenizowany truskawkowy.

Przełożenie:
Dno tortownicy o średnicy 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć herbatniki jeden obok drugiego w tortownicy. 3 herbatniki przekroić na pół w zdłuż i ułożyć wzdłuż dluższego boku. Na ułożone herbatniki wylewamy lekko tężejący serek homogenizowany truskawkowy. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie wylewamy lekko tężejący serek homogenizowany kokosowy. Na koniec układamy drugą warstwę herbatników tak samo jak poprzednio. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 
Na drugi dzień herbatniki są miękkie.



niedziela, 6 sierpnia 2023

MARCHEWKOWIEC

 Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 300 g marchewki (ok. 2 duże)
  • 2 jabłka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy do ciasta marchewkowego
  • 3 łyżki proszku do pieczenia (30g)
  • 180 ml oleju
  • olejek pomarańczowy
U mnie szklanka ma 200 ml. 

Przygotowanie:
Marchewkę - obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

Jabłka - jabłka obrać i zetrzeć na tarce o średnich lub drobnych oczkach. 

Mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do ciasta marchewkowego przesiać. Jajka z cukrem ubić na kogel mogel robotem. Następnie do ubitych jajek dodać ojej i olejek pomarańczowy wymieszać trzepaczką. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do ciasta marchewkowego wymieszać trzepaczką. Dodać startą marchewkę i starte jabłka, wymieszać za pomocą trzepaczki lub łyżki. Dokładnie wymieszać. 
Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.


drukuj/print