sobota, 25 czerwca 2016

CIASTO CAPPUCCINO

Składniki:
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru kryształ
  • 5 łyżek cappuccino o dowolnym smaku - ja użyłam karmelowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • cukier puder waniliowy - do dekoracji
Przygotowanie:
Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i cappuccinem przesiać. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać olej, wymieszać. Następnie dodać jogurt naturalny i ponownie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cappuccinem, ubić robotem. Ciasto przełożyć do keksówki posmarowanej i obsypanej bułką tarta.
Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Print Friendly and PDF

niedziela, 19 czerwca 2016

CIASTO PIZZA

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • 76 ml oleju
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • masło do wysmarowania i bułka tarta do obsypania formy
  • 100 g szpinaku
  • 6 pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g szynki konserwowej
  • 100 g sera żółtego np. gouda
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce masła i doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie pokroić drobno czosnek i podsmażyć wraz ze szpinakiem na łyżce masła. Pokroić w kostkę pozostałe składniki. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić do momentu zbielenia, dodać olej, mleko oraz jogurt. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, szynkę, paprykę, żółty ser, a także oregano i tymianek. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Wymieszać całość delikatnie i niedbale (tak, aby w cieście powstały grudki mąki). Ciasto wlać do podłużnej formy np. keksówki wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Print Friendly and PDF

niedziela, 12 czerwca 2016

RACUSZKI BUDYNIOWO - JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ

Składniki:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru + do oprószenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 - 15 dag truskawek
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Jako, cukier i jogurt naturalny wymieszać. Mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do masy jogurtowej. Dokładnie wymieszać. Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Smażyć racuszki na rumiano. Podać z pokrojonymi w plastry truskawkami, posypane cukrem pudrem. Na koniec na każdej truskawce zrobić wuzetkę z bitej śmietany. 
Print Friendly and PDF

TARTA Z TRUSKAWKAMI I PIANKĄ WANILIOWĄ

Składniki:
  • 250 g masła
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 g truskawek
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • masło lub margaryna do nasmarowania formy
  • bułka tarta do obsypania formy
Przygotowanie:
Ciasto kruche -  mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części (w stosunku 2/3 do 1/3) i włożyć na zamrażalki. Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i na noc włożyć do zamrażalki.

Formę na tartę natłuścić i obsypać bułką tartą. Na spód formy do tarty zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta oraz oblepić boki formy. Podpiec spód przez 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C. Odstawić do odparowania, lekko przestudzić.

Truskawki opłukać pod bieżącą zimną wodą i pozostawić na sicie do odsączenia, po czym oczyść z szypułek.

Pianka waniliowa - białka ubić z cukrem kryształ i cukrem waniliowym. Następnie powoli wsypać proszek budyniowy cały czas miksując. (Najlepiej wsypać jedno opakowanie budyniu wymieszać robotem, a następnie wsypać drugie opakowanie budyniu i cały czas ubijać). Ubijamy pianę do momentu jak powstanie sztywna i gęsta piana.

Na przestudzony  podpieczony spód ciasta wyłożyć pianę. Wierzch wyrównać i ułożyć truskawki. Lekko je docisnąć. Na górę zetrzeć resztę ciasta.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Ciasto można obsypać cukrem pudrem.


Print Friendly and PDF

piątek, 10 czerwca 2016

WARSTWOWIEC Z TRUSKAWKAMI

Składniki:
  • 200 g truskawek
  • 1 - 2 łyżeczek cukru pudru
  • 175 g jogurtu naturalnego
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 - 7 ciasteczek pełnoziarnistych
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 375 ml gorącej wody
  • startą gorzką czekoladę - do dekoracji
Przygotowanie:
6 - 8 truskawek opłukać  i pokroić w plastry na dno pucharków. Galaretkę rozpuścić w 375 ml gorącej wody, przelać do 1/3 wysokości pucharków, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 
Ciasteczka pełnoziarniste bardzo drobno pokruszyć i wsypać na stężoną galaretkę.
Jogurt i serek mascarpone z cukrem pudrem zmiksować na gładką masę. Do kremu dodać resztę pokrojonych w słupki truskawki i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Porcję kremu wyłożyć na pokruszone ciasteczka. Wierzch starannie wyrównać i udekorować startą gorzką czekoladę. Deser lekko schłodzić. 

Print Friendly and PDF

niedziela, 5 czerwca 2016

TRUSKAWKOWE SMOOTHIE

Składniki:
  • 200 g świeżych truskawek lub mrożonych
  • 175 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Truskawki zmiksować z jogurtem i miodem. Rozlać do wysokich szklanek.

Rada:
  • jeśli koktajl wyjdzie za gęsty, można rozrzedzić go mineralną wodą niegazowaną
  • jeśli użyjemy truskawek mrożonych wcześniej należy je rozmrozić
  • w przypadku jeśli nie mamy miodu lub go nie lubimy można dodać cukier puder
Print Friendly and PDF

drukuj/print