niedziela, 28 sierpnia 2022

TARTA BUDYNIOWA

Składniki:

Kruche ciasto kokosowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4  żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 250 g margaryny

Budyń waniliowy:

  • 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym
  • ok. 1 litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
  • dżem z kawałkami wiśni (410 g)

U mnie szklanka ma 200 ml.

Przygotowanie:

Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.
 
Budyń waniliowy - 2 opakowania budyni o smaku waniliowym rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko przelać do rondelka podgrzać i dodać żelatynę, zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawić z ognia. Budyń odstawić do lekkiego przestudzenia. Budyń ma być ciepły.

Przełożenie:
Na blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do tak przygotowanej tortownicy na spód ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach połowę ciasta kokosowego. Następnie dłonią lekko dociskamy/oklepujemy ciasto, aby ładnie się skleiło. Na cieście rozsmarowujemy cały słoik dżemu wiśniowego. Następnie wykładamy jeszcze gorący budyń waniliowy, wyrównujemy wierzch. Na koniec na budyń rozsypujemy równomiernie pozostałym startym ciastem kokosowym. 
Piec ok 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.


niedziela, 21 sierpnia 2022

KIWACZEK

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
Pianka o smaku kiwi:

  • 2 opakowania śmietanki 30% (1 opakowanie 330 ml)
  • 2 opakowania galaretki o smaku kiwi
  • 2 kubki gorącej wody każdy po 350 ml
  • 2 łyżeczki żelatyny
Żelka agrestowa:
  • 1słoik dżemu agrestowego (280 g)
  • 1 opakowania galaretki agrestowej
  • 350 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
  • 3 świeże kiwi
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Biszkopt kakaowy- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

I pianka kiwi - 1 opakowania galaretki o smaku kiwi rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć. 330 ml śmietanki kremówki ubić na sztywno. Następnie małą strużką wlewać wystudzona lecz całkowicie płynną lub lekko gęstą galaretkę, cały czas ubijać, aby nie zrobiły się grudki. Na koniec dodać 1 łyżeczkę żelatyny i dokładnie wymieszać za pomocą robota.

Żelka agrestowa - opakowania galaretki o smaku kiwi rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć. Do miseczki przełożyć dżem i zalać tężejącą galaretką, wymieszać. Na koniec dodać 1 łyżeczkę żelatyny i rozpuścić. 

II pianka kiwi - 1 opakowania galaretki o smaku kiwi rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć. 330 ml śmietanki kremówki ubić na sztywno. Następnie małą strużką wlewać wystudzona lecz całkowicie płynną lub lekko gęstą galaretkę, cały czas ubijać, aby nie zrobiły się grudki. Na koniec dodać 1 łyżeczkę żelatyny i dokładnie wymieszać za pomocą robota.

Kiwi - owoce obrać i pokroić w ćwiartki plastrów. 

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Dno tortownicy o średnicy 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie włożyć pierwszy blat biszkopta. Następne wyłożyć cały lekko tężejący I mus o smaku kiwi, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia (ok. 15 minut). Następnie wylać mus agrestowy, ponownie wstawić do lodówki do stężenia (ok. 30 minut). Następnie wylać mus o smaku kiwi i wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Następnie delikatnie położyć drugi blat ciasta, lekko docisnąć. Na koniec rozsmarować resztę tężejącego musu i rozsypać pokrojonym kiwi. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i na wierzchu ciasta zrobić esy floresy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.



niedziela, 14 sierpnia 2022

CIASTO KAKAOWO - KOKOSOWE

 Składniki:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 375 g margaryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę - lekko wymieszać. Na koniec  dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie utrzeć na jednolitą gładką masę. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać wiórki kokosowe , wymieszać i do drugiej części dodać kakao, wymieszać. 

Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Do tortownicy ciasto kokosowe, na wierzch wlać ciasto kakaowe. 
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.


drukuj/print