Składniki:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 olejek śmietankowy
- 250 g margaryny
U mnie szklanka ma 200 ml.
Dekoracja:
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem na kogel - mogel. Dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać, a następnie dodać olejek śmietankowy, wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec ciasto podzielić na dwie części: 2/3 jasne i do 1/3 dodać kakao.
Do tortownicy o wymiarach 24x24 cm na spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki posmarować masłem wylać jasne ciasto, a na wierzch wylać nierównomiernie ciasto kakaowe. Za pomocą łyżki zrobić ciasto esy - floresy.
Piec ok 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem.