niedziela, 26 marca 2023

BABKA Z MOZAIKĄ

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 olejek śmietankowy
  • 250 g margaryny
U mnie szklanka ma 200 ml. 

Dekoracja:

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem na kogel - mogel. Dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać, a następnie dodać olejek śmietankowy, wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec ciasto podzielić na dwie części: 2/3 jasne i do 1/3 dodać kakao. 
Do tortownicy o wymiarach 24x24 cm na spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki posmarować masłem wylać jasne ciasto, a na wierzch wylać nierównomiernie ciasto kakaowe. Za pomocą łyżki zrobić  ciasto esy - floresy.
Piec ok 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem.



niedziela, 12 marca 2023

BABKA Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Składniki:

  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 350 g kremu czekoladowego
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 125 g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu czekoladowego z kawą z brazyli
U  mnie szklanka ma 200 ml. 

Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem na kogel - mogel. Następnie dodać przestudzoną margarynę, wymieszać, Dodać krem czekoladowy i ponownie wymieszać robotem. Następnie dodać jogurt naturalny, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, utrzeć robotem na jednolitą masę. Następnie dodać 1 łyżeczkę aromaty czekoladowego z kawą.  Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.


drukuj/print