Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru kryształ
- 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 100 g rodzynek sułtańskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Rodzynki sparzyć i przygotować dwie miski. Do jednej miski
przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Dodać płatki owsiane - wymieszać. W drugiej misce zmiksować jajka z cukrem, dodać mleko i olej - wymieszać. Do płynnych
składników dodać suche i za pomocą różdżki (trzepaczki) lub drewnianej
łyżki wszystko wymieszać. Na koniec dodać sparzone rodzynki, delikatnie wymieszać. Ciastem napełnić do 3/4 wysokości papilotki na muffinki, wierzch posypać płatkami owsianymi.
Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Z przepisu wyszło mi 15 sztuk muffinek.
Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Z przepisu wyszło mi 15 sztuk muffinek.