niedziela, 26 marca 2017

WIELKANOCNE CYTRUSKI

Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
Przygotowanie:
Mąkę pszenną z cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka,  oraz śmietanę. Wymieszać nożem i dodać sok i skórkę z cytryny, po czym zagnieść ciasto. Na koniec ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną lekko mąka i rozwałkować na grubość około 3 - 5 mm. Foremką o dowolnym kształcie (ja użyłam kwiatka, zajączka i owieczkę) wyciąć ciasteczka. Przed włożeniem ciasteczek do piekarnika, posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Z porcji wyszło mi około 50 sztuk.
Ciastka piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200 stopni C.
Rada:
  • można użyć zamiast margaryny masło;
  • jeśli ciasto przy zagniataniu jest klejące, maziste należy dosypać mąki. Ciasto ma być gładkie, elastyczne.
Print Friendly and PDF

niedziela, 12 marca 2017

MINI SERNICZKI STRACIATELLA

Składniki:
  • 3 jajka
  • 125 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 50 dag sera białego
  • 50 g gorzkiej
Przygotowanie:
Ser biały skręcić raz lub dwa razy. Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. 
Masę wylać do nienatłuszczonej formy na muffinki. Serniczki po upieczeniu lekko opadną, dlatego można formę wypełnić do pełna pozostawiając około 2-3 mm.
Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.

Rada:
  • Możemy dodać zamiast czekolady gorzkiej czekoladę mleczną i wtedy jeśli nie lubimy słodkich ciast cukru dodajemy 1/2 szklanki. 
  • Ciasto serowe można również piec w papilotkach
Print Friendly and PDF

drukuj/print