- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 200 g margaryny
- 7 łyżek cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- sok i skórka starta z 1 cytryny
Mąkę pszenną z cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na małe
kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie
zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka, oraz śmietanę. Wymieszać
nożem i dodać sok i skórkę z cytryny, po czym zagnieść ciasto. Na koniec ciasto zawinąć w folię
spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny. Po
tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną lekko mąka i rozwałkować na grubość
około 3 - 5 mm. Foremką o dowolnym kształcie (ja użyłam kwiatka, zajączka i owieczkę) wyciąć ciasteczka. Przed włożeniem ciasteczek do piekarnika, posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyłożonej
papierem do pieczenia. Z porcji wyszło mi około 50 sztuk.
Ciastka piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200 stopni C.Rada:
- można użyć zamiast margaryny masło;
- jeśli ciasto przy zagniataniu jest klejące, maziste należy dosypać mąki. Ciasto ma być gładkie, elastyczne.