MIARY I WAGI

W kuchni również ważne co fantazja jest precyzja i dokładność, a w przepisach kulinarnych składniki odmierza się na szklanki, gramy, szczypty, mililitry, łyżki - w każdym inaczej. Bardzo często jest tak, że w jednym przepisie część składników jest w jednostkach objętości, a część w wagowych. Jeszcze większy problem możemy mieć, gdy zechcemy przygotować potrawę ze starej książki kucharskiej, albo  książki przetłumaczonej z języka angielskiego. Dlatego zachęcam do przeczytania artykułu, a jeszcze będzie mi miło jeśli zachowacie te strony w szufladzie. Na pewno wiele razy przydadzą się, zwłaszcza gdy będziemy wypróbowywać nowe przepisy. 

Przelicznik miar i wag jest niezbędny w każdym domu. Zaletą przelicznika jest to, że przekładają wagi i miary kuchenne na pojemność standardowych naczyń jak szklanka, łyżka i łyżeczka. Tabele przeliczające miary i wagi bardzo ułatwiają prace przy przygotowywaniu wypieków i posiłków, ale pamiętajmy, że nie należy im ślepo wierzyć, a traktować je jako pomoc.

Żeby choć trochę rozwiać wątpliwości załóżmy, że:
  • produkty sypkie odmierzamy zawsze, aby szklanka była pełna, lecz składnik nie wysypywał się. Zwrócić uwagę, aby szklanka, którą odmierzamy suche produkty, aby nie była wilgotna
  • produkty mokre odmierzamy zawsze pełną szklanką, korzystając z suchej miarki
Jeśli nie wiesz czy masz pod ręką szklankę, która służy za miarkę odpowiednią pojemność, skorzystaj z przelicznika i odmierz odpowiednią ilość ważąc składniki. Bardzo dobrze przydaje się przelicznik także w chwili, gdy podane w przepisie proporcje chcemy proporcjonalnie zmniejszyć lub zwiększyć.

STANDARDOWE MIARY:

 

1. Jakie pojemności mają Twoje wybrane naczynia kuchenne:
2. Przykładowa waga najczęściej używanych produktów w kuchni:
3. Ile ml soku wyciśniesz z wybranych owoców:
4. Warto pamiętać, że:
10 g = 1 dag
1000 g = 100 dag = 1 kg
1 l = 1000 ml

PRZELICZNIK SZKLANKI NA MILILITRY I ŁYŻKI

PRZELICZNIK ŁYŻEK NA MILILITRY


 MIARY ZAGRANICZNE

 

5. Przelicznik zagranicznych form do pieczenia na polskie:
6. Przelicznik temperatury pieczenia ze stopni Fahrenheita na Celsjusza
7. Miary i wagi zagraniczne.

W USA w przepisach stosuje się miarę "cup" (kubek), co jest przeliczane na 250 ml.



DAWNE MIARY I WAGI

8. Dawne miary i wagi

Na koniec pamiętajmy, że im dokładniej odmierzymy składniki tym łatwiej będzie nam powtórzyć sukces podczas przygotowywania potrawy, czy pieczenia po raz drugi. Dlatego zachęcam do wydrukowania powyższego artykułu i zachowania go w szufladzie. Na pewno wiele razy przyda się, zwłaszcza gdy będziecie wypróbowywać nowe przepisy.

                          PRZELICZNIK MIAR I WAG

Produkt
Szklanka (g)
Łyżka (g)
Łyżeczka (g)
Bułka tarta
150
9
3
Cukier kryształ
220
15
5
Cukier puder
200
10
3
Dżem
300
18
6
Kakao
125
7
2
Kasza manna
180
12
4
Kawa mielona
140
9
5
Majonez
215
12
6
Mak
165
8
2,5
Masło, margaryna
250
15
5
Mąka krupczatka
170
10
5
Mąka poznańska
16
9
5
Mąka pszenna
170
10
3
Mąka ziemniaczana
250
15
5
Mąka żytnia razowa
130
8
3
Otręby pszenne
105
10
3
Migdały
170


Miód
360
22
7
Mleko
250 ml
15 ml
5 ml
Mleko w proszku
175
10
3,5
Olej
230
15
5
Proszek do pieczenia

12
4
Rodzynki
140
15
5
Ryż
260
14
8
Spirytus
180
12
6
Śmietana 18%
220
12
4
Śmietana 30%
260 
16
5
Twaróg
330
22
11
Wiórki kokosowe
180
10
3
Woda
250 ml
15 ml
5 ml
Żelatyna

12
4

Opracowane na podstawie:  Ciasta

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, staram się zebrać najczęściej używane miary w jeden artykuł

      Usuń
  2. Dzieki za to ze dodajesz takie tabelki. Dla mnie bardzo pomocne bez dóch zdan

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to bardzo, że przydały się. Sama często korzystam, tym bardziej, że każdy równie podaje miary składników. Serdecznie pozdrawiam :-)

      Usuń

drukuj/print