W
kuchni również ważne co fantazja jest precyzja i dokładność, a w
przepisach kulinarnych składniki odmierza się na szklanki, gramy,
szczypty, mililitry, łyżki - w każdym inaczej. Bardzo często jest tak,
że w jednym przepisie część składników jest w jednostkach objętości, a
część w wagowych. Jeszcze większy problem możemy mieć, gdy zechcemy
przygotować potrawę ze starej książki kucharskiej, albo książki
przetłumaczonej z języka angielskiego. Dlatego zachęcam do przeczytania
artykułu, a jeszcze będzie mi miło jeśli zachowacie te strony w
szufladzie. Na pewno wiele razy przydadzą się, zwłaszcza gdy będziemy
wypróbowywać nowe przepisy.
Przelicznik miar i wag jest niezbędny w każdym domu. Zaletą przelicznika jest to, że przekładają wagi i miary kuchenne na pojemność standardowych naczyń jak szklanka, łyżka i łyżeczka. Tabele przeliczające miary i wagi bardzo ułatwiają prace przy przygotowywaniu wypieków i posiłków, ale pamiętajmy, że nie należy im ślepo wierzyć, a traktować je jako pomoc.
Żeby choć trochę rozwiać wątpliwości załóżmy, że:
- produkty sypkie odmierzamy zawsze, aby szklanka była pełna, lecz składnik nie wysypywał się. Zwrócić uwagę, aby szklanka, którą odmierzamy suche produkty, aby nie była wilgotna
- produkty mokre odmierzamy zawsze pełną szklanką, korzystając z suchej miarki
STANDARDOWE MIARY:
1. Jakie pojemności mają Twoje wybrane naczynia kuchenne:
2. Przykładowa waga najczęściej używanych produktów w kuchni:
3. Ile ml soku wyciśniesz z wybranych owoców:
4. Warto pamiętać, że:
10 g = 1 dag
1000 g = 100 dag = 1 kg
1 l = 1000 ml
PRZELICZNIK SZKLANKI NA MILILITRY I ŁYŻKI
PRZELICZNIK ŁYŻEK NA MILILITRY
MIARY ZAGRANICZNE
5. Przelicznik zagranicznych form do pieczenia na polskie:
6. Przelicznik temperatury pieczenia ze stopni Fahrenheita na Celsjusza
7. Miary i wagi zagraniczne.
W USA w przepisach stosuje się miarę "cup" (kubek), co jest przeliczane na 250 ml.
Na koniec pamiętajmy, że im dokładniej odmierzymy składniki tym łatwiej będzie nam powtórzyć sukces podczas przygotowywania potrawy, czy pieczenia po raz drugi. Dlatego zachęcam do wydrukowania powyższego artykułu i zachowania go w szufladzie. Na pewno wiele razy przyda się, zwłaszcza gdy będziecie wypróbowywać nowe przepisy.
7. Miary i wagi zagraniczne.
W USA w przepisach stosuje się miarę "cup" (kubek), co jest przeliczane na 250 ml.
DAWNE MIARY I WAGI
8. Dawne miary i wagi
Na koniec pamiętajmy, że im dokładniej odmierzymy składniki tym łatwiej będzie nam powtórzyć sukces podczas przygotowywania potrawy, czy pieczenia po raz drugi. Dlatego zachęcam do wydrukowania powyższego artykułu i zachowania go w szufladzie. Na pewno wiele razy przyda się, zwłaszcza gdy będziecie wypróbowywać nowe przepisy.
PRZELICZNIK
MIAR I WAG
Produkt
|
Szklanka (g)
|
Łyżka (g)
|
Łyżeczka (g)
|
Bułka tarta
|
150
|
9
|
3
|
Cukier kryształ
|
220
|
15
|
5
|
Cukier puder
|
200
|
10
|
3
|
Dżem
|
300
|
18
|
6
|
Kakao
|
125
|
7
|
2
|
Kasza manna
|
180
|
12
|
4
|
Kawa mielona
|
140
|
9
|
5
|
Majonez
|
215
|
12
|
6
|
Mak
|
165
|
8
|
2,5
|
Masło, margaryna
|
250
|
15
|
5
|
Mąka krupczatka
|
170
|
10
|
5
|
Mąka poznańska
|
16
|
9
|
5
|
Mąka pszenna
|
170
|
10
|
3
|
Mąka ziemniaczana
|
250
|
15
|
5
|
Mąka żytnia razowa
|
130
|
8
|
3
|
Otręby pszenne
|
105
|
10
|
3
|
Migdały
|
170
|
||
Miód
|
360
|
22
|
7
|
Mleko
|
250 ml
|
15 ml
|
5 ml
|
Mleko w proszku
|
175
|
10
|
3,5
|
Olej
|
230
|
15
|
5
|
Proszek do pieczenia
|
12
|
4
|
|
Rodzynki
|
140
|
15
|
5
|
Ryż
|
260
|
14
|
8
|
Spirytus
|
180
|
12
|
6
|
Śmietana 18%
|
220
|
12
|
4
|
Śmietana 30%
|
260
|
16
|
5
|
Twaróg
|
330
|
22
|
11
|
Wiórki kokosowe
|
180
|
10
|
3
|
Woda
|
250 ml
|
15 ml
|
5 ml
|
Żelatyna
|
12
|
4
|
Opracowane na podstawie: Ciasta
Bardzo ciekawy wpis...
OdpowiedzUsuńDziękuję, staram się zebrać najczęściej używane miary w jeden artykuł
UsuńDzieki za to ze dodajesz takie tabelki. Dla mnie bardzo pomocne bez dóch zdan
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to bardzo, że przydały się. Sama często korzystam, tym bardziej, że każdy równie podaje miary składników. Serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń