Składniki:
Brownie:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 200 ml mleka
- 150 g margaryny
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Masa cytrynowa:
- 2 opakowania budyni śmietankowych
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 0,5 litra mleka
- 2 cytryny
- 1 olejek spirytusowy cytrynowy
Dodatkowo:
- opakowanie wafli kwadratowych potrzebne nam 4 sztuki
- słoik dżemu morelowego z kawałkami owoców ok. 390 g
- 100 g gorzkiej czekolady
- ok. 50 g posiekanych fistaszków
Przygotowanie:
Brownie - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Następnie jajka z cukrem ubić mikserem na kogel - mogel. Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną margarynę i czekoladę, lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i wszystko razem krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodać mleko i delikatnie mikserem na najniższych obrotach wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem
Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Masa cytrynowa - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny i olejek spirytusowy cytrynowy. Dokładnie wymieszać.
Wafle tortowe - potrzebujemy 4 sztuki. Wykrajamy je do rozmiaru biszkopta. Najlepiej zrobić do dużym kuchennym nożem.
Przełożenie:
Brownie najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części.
Na paterze ułożyć suchy wafel, posmarować cienka warstwą dżemu morelowego, przykryć waflem docisnąć i posmarować dżemem. Następnie ułożyć jedną część brownie rozsmarować całą masę cytrynową, wyrównać wierzch i przełożyć drugim batem brownie. Wierzch posmarować cienką warstwą dżemu morelowego, przełożyć waflem, lekko docisnąć i posmarować dżemem morelowym, następnie przełożyć waflem i lekko docisnąć. Na koniec na wafel rozsmarować roztopioną gorzką czekoladą i posypać posiekanymi orzechami.
Schemat ułożenia:
Wafel
|
Dżem morelowy
|
Wafel
|
Dżem morelowy
|
Brownie
|
Masa cytrynowa
|
Brownie
|
Wafel
|
Dżem morelowy
|
Wafel
|
Dżem morelowy
|
Wafel
|
Rozpuszczona czekolada gorzka
|
Pokruszone orzechy
|