wtorek, 6 października 2020

SAŁATKA RYŻOWA Z KUKURYDZĄ

 Składniki:

  • 100 g ryżu (1 woreczek)
  • 2 jajka
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 uda z kurczaka
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • mielona słodka papryka
  • 2 łyżki koperku
  • 0,5 małej cebuli czerwonej
Sos winegret:
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego szczypiorku
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1/4 łyżeczki natki pietruszki
  • 2 ziarna gorczycy (rozetrzeć w moździerzu)
  • kilka kropli octu winnego
Sposób przygotowania:
Sałatka - we wrzącej osolonej wodzie ugotować ryż według opisu na opakowaniu. Ryż odsączyć i wystudzić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Uda z kurczaka natrzeć papryką słodką i obsmażyć na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Na ręczniku kuchennym odsączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestki, pokroić w kostkę. Kukurydze odsączyć z zalewy. Do dużej miski wsypać odparowany i wystudzony ryż. Następnie dodać kurczaka, kukurydzę, jajka oraz koperek - wymieszać. Doprawić do smaku według uznania mielonym pieprzem i papryką słodką ewentualnie dosolić. 

Sos winegret - do kubka wlać oliwę. Dodać suszony szczypiorek, koperek, natkę pietruszki i roztarte ziarna gorczycy - wymieszać i dodać do smaku kilka kropli octu winnego - dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę, aby smaki się przegryzły. Gotowym sosem polewamy sałatkę sosem przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print