niedziela, 27 sierpnia 2017

ORYGINALNA KISIELÓWKA

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 250 g margaryny lub masła
  • 4 opakowania kiśli np. wiśniowy
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 8 jajek
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia, i kiślami przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko wymieszać. na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kiślami - dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na babkę lub keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem lub polewą.

Piec około 30 - 45  minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Rada:
Zamiast kiśli wiśniowych można użyć dowolnego smaku. Bardzo dobrze sprawdza się z kiślem o smaku ananasowym lub żurawiny.

Print Friendly and PDF

niedziela, 13 sierpnia 2017

TORCIK NA ZIMNO CZEKOLADOWO - WANILIOWY

Składniki:
  • biszkopty podłużne (52 sztuk)
  • 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 800 ml gorącej wody
  •  5 - 6 łyżeczek syropu barmańskiego o smaku wanilii
Krem waniliowy:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1/2 litra mleka
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru kryształ
Krem czekoladowy:
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1/2 litra mleka
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru kryształ
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
Posypka:
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki czekolady gorzkiej w proszku
Przygotowanie:
Nasączenie - w 800 ml gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku syrop barmańskie o smaku waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krem waniliowy -  ugotować budyń waniliowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać 1/2 szklankę cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać 250 g serka mascarpone. Dobrze wymieszać.

Krem czekoladowy -  ugotować budyń czekoladowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać 1/2 szklankę cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń i 1 łyżeczkę ciemnego kakao. Na koniec dodać 250 g serka mascarpone. Dobrze wymieszać.

Posypka - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej utrzeć w moździerzu na drobny proszek, dodać gorzką czekoladę w proszku i dokładnie wymieszać.

Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach 39 x 25 cm. Na biszkopty wyłożyć cały krem czekoladowy. Wyrównać. Następnie na kremie czekoladowym układamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych w kawie i przykrywamy całym kremem waniliowym. Wyrównać. Na koniec tort posypujemy wcześniej przygotowaną posypką. Deser wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Rada:
  • zamiast kawy rozpuszczalnej można użyć kawy espresso, zaparzonej naturalnej kawy (należy odcedzić fusy) 
  • zamiast syropu barmańskiego o smaku wanilii można użyć olejka waniliowego, esencji spirytusowej waniliowej, lub cukru waniliowego
  • zamiast posypki można użyć kakao lub startej czekolady gorzkiej.


Print Friendly and PDF
Wyróżnienie w konkursie "Zimna, ciepła, gorąca ... pianka mleczna" organizowanym przez Jura. (www.jura.com.) Konkursowe zadanie polegało na zaproponowaniu kawy lub deseru w którym wykorzystuje się piankę mleczną. 
Przepis, który wygrał to
Biszkoptowa kawa mrożona
A oto nagroda w konkursie

drukuj/print