Ciasto:
- 350 g mąki krupczatki
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 200 g zimnej margaryny
- 1 łyżka śmietanki do kawy 12%
- 2 budynie czekoladowe bez cukru (40 g)
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 l mleka
- 250 g margaryny
- 1 łyżka kakao
- 1 olejek spirytusowy rumowy
Ciasto -
mąkę krupczatkę z cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe
kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie
zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka oraz śmietankę do kawy. Wymieszać
nożem, po czym zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na
grubość około 2 - 3 mm. Rozwałkowane ciasto przeciąć za pomocą radełka
na paski o szerokości około 2 - 3 cm i długości około 30 cm (długość
paska zależy od tego jak duże mamy foremki do robienia rurek). Paseczki
ciasta nawinąć na foremkę do rurek zaczynając od wąskiej strony, tak aby
ciasto nachodziło na siebie (do połowy już nałożonego paska). Ciasto
nawijać do 2/3 wysokości foremek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia.
Piec 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopni C.Po upieczeniu, gdy parę minut odparują jeszcze ciepłe delikatnie zdjąć z foremek.
Masa budyniowa kakaowa - ugotować budyń czekoladowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie
margarynę
utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać
do momentu
rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń.
Na koniec dodać 1 łyżkę kakao i olejek spirytusowy rumowy. Dobrze wymieszać.
Masę budyniową kakaową przełożyć do szprycy i napełnić szczodrze rurki. Można ozdobić
cukrem pudrem lub rozpuszczoną w kąpieli czekoladą np. gorzką.