Składniki:
Masa serowa- 250 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 kg sera białego
- 3 łyżki żelatyny
- 200 ml szklanka mleka
- 0,5 łyżeczki aromatu cytrynowego w proszku
Kisiel truskawkowy
- 2 opakowania kiślu o smaku truskawkowym z cukrem
- 700 ml wody
- 1 łyżka żelatyny
Mus waniliowy
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
Przygotowanie:- paczka biszkoptów np. okrągłych
- garść płatków czekoladowych
Masa serowa - ser skręcić raz lub dwa razy. Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać żelatynę i mieszając rozpuścić. Rozpuszczoną margarynę z cukrem ubijamy robotem na najniższych obrotach. Dodać skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy masa będzie gładka. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę dokładnie zmiksować robotem. Na koniec dodać armat cytrynowy i dokładnie wymieszać.
Kisiel truskawkowy - 2 opakowania kiślu o smaku truskawkowym rozpuścić w szklance zimnej wody, pozostałą wodę zagotować, dodać żelatynę i rozpuścić. Następnie wlać rozpuszczony kisiel. Całość chwilę gotować, ciągle mieszając. Kisiel odstawić do lekkiego wystudzenia.
Mus waniliowy - Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach.
Przełożenie:
Dno tortownicy o średnicy 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami. Na biszkopty wyłożyć masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 15 minut do lekkiego stężenia. Następnie wyłożyć kisiel truskawkowy i ponownie wstawić do lodówki na ok. 20 minut do stężenia. Na koniec wyłożyć cały mus waniliowy, wyrównać wierzch i posypać płatkami czekoladowymi. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.