Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 150 g jogurtu kokosowo migdałowego
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 300 g borówki amerykańskiej
- żółte wiórki kokosowe do posypania ciasta
- ok. 50 g gorzkiej czekolady
Borówkę amerykańską dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą i odcedzić.. Margarynę rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać wiórki kokosowe. Ubić jajka z cukrem i cukrem kokosowym do momentu zbielenia. Następnie dodać rozpuszczoną margarynę, lekko wymieszać i dodać jogurt - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać. Następnie dodać borówkę amerykańską i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec 40 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Po wystudzeniu ciasta w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i na wierzchu ciasta zrobić esy floresy. Na koniec wierzch posypać żółtymi wiórkami kokosowymi.