Składniki:
Ciasto kakaowe:
- 125 g margaryny
- 1 / 2 szklanki cukru
- 3 łyżki wody
- 1 - 2 łyżek kakao
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
Masa serowa:
- 1 / 2 kilograma sera białego
- 2 jajka
- 1 /2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 60 g budyniu waniliowego
Kruszonka:
- 1 / 2 kostki margaryny
- 6 łyżek cukru pudru
- 8 łyżek mąki
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Kruszonka - ze składników podanych wyrobić kruszonkę. Schłodzić w lodówce. najlepiej zrobić to dzień wcześniej, wtedy bardzo dobrze się schłodzi.
Masa serowa - jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, potem dodać ser zmielony przez maszynkę, a na koniec wsypać budyń wymieszać na jednolita masę.
Ciasto kakaowe - margarynę, cukier, wodę i kakao gotować na małym ogniu, aż składniki się połączą. Wystudzić. W misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. jajka ubijać do momentu zbielenia, dodać masę kakaową wymieszać, następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać - ciasto powinno dość gęste, by masa serowa nie opadła na spód.
Porcja ciasta podana jest na formę o wymiarach 23 x 23 cm. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Na spód formy wylać ciasto kakaowe, następnie bardzo delikatnie wyłożyć masę serową najlepiej porcjami, na końcu wierzch posypać kruszonką.
Piec 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.