Składniki:
- 5 jajek
- 0,5 szklanki cukru
- 350 g kremu typu nutella o smaku kruchych ciasteczek
- 125 g margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 190 g jogurtu naturalnego
U mnie szklanka ma 200 ml.
- cukier puder do dekoracji
Margarynę rozpuścić i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać przestudzoną margarynę, wymieszać, Dodać krem nutella o smaku kruchych ciasteczek i ponownie wymieszać robotem. Następnie dodać jogurt naturalny, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, utrzeć robotem na jednolite masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.