niedziela, 19 września 2021

EXTRA MOCNA BABKA KOKOSOWA

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kokosowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyża proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 250 g margaryny
  • 1 jogurt kokosowo - migdałowy (150g)
  • 100 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo: 
  • 1 wafelek kokosowych (44g)
  • 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
100 g czekolady gorzkiej posiekać lub rozdrobnić w elektrycznym rozdrabniaczu. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać. Następnie dodać jogurt, cały czas miksując. Na konie  dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. 
Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka".

Po wystudzeniu ciasta gorzką czekoladę połamać i umieścić w małym garnuszku i roztopić w kąpieli wodnej. Wafelek kokosowy za pomocą widelca drobno pokruszyć. Wystudzona babkę polać rozpuszczoną czekoladą i posypać pokruszonym wafelkiem.


niedziela, 12 września 2021

Edyta Folwarska - Zdradzana

Opis książki:
„Trzy przyjaciółki, Wiktoria, Milena i Julka, wybierają się poszaleć po najmodniejszych warszawskich miejscówkach. Każda z nich ma problemy, o których dzisiaj chce zapomnieć. Udaje im się to doskonale w towarzystwie szampana i ostryg.
Wiktoria poznaje nawet bardzo tajemniczego mężczyznę, który tak zawrócił jej w głowie, że kobieta decyduje się zmienić dla niego swoje życie o sto osiemdziesiąt stopni.
Ale czy faktycznie poznany na imprezie Marek to ten, dla którego warto wszystko rzucać?
I kto skrywa większe sekrety? Ona czy on?”

Recenzja:
Piąta książka Edyty Folwarskiej „Zdradzana” to książka przede wszystkim o tym, że warto walczyć o siebie. Jak sam tytuł wskazuje, w tej historii tematem przewodnim jest zdrada. Niby banalnie, historia jakich mało, a jednak nie mogłam się od niej oderwać czytałam z wielkim zainteresowaniem. Powieść dla mnie jest pełna ciepła, nadziei i życiowej prawdziwości. Tak jak to bywa w codziennej rzeczywistości, raz lepiej, raz gorzej, ale zawsze pozostaje owa nadzieja. Bardzo podobała mi się postawa Wiktorii, która zawalczyła o siebie. Bardzo często zdradzone kobiety zostają przy mężu, bo co ludzie powiedzą, bo dzieci… Natomiast postać Michała wywołała u mnie gniew i strach, gdyż mam wrażenie, że on nie pogodził się z odejściem żony i mam wrażenie, że ją prześladuje wręcz ma na jej punkcie obsesję. Polecam Wam bardzo książkę "Zdradzona". Jak dla mnie to książka warta uwagi. Polecam :-)

Książka „Zdradzana” Edyty Folwarskiej to opowieść zaczynająca się o trzech najlepszych przyjaciółkach Milenie, Julii i głównej bohaterce Wiktorii, którym w końcu udaje się umówić jednocześnie i wychodzą na miasto, aby się zabawić po najmodniejszych warszawskich miejscówkach i poplotkować. Głowna bohaterka Wiktoria w oczach swoich przyjaciółek była uważana za bizneswoman i za kobietę sukcesu ma własny butik na ul. Mokotowskiej z własną kolekcją strojów kąpielowych i bielizną, a do tego miała kochanego męża i dwójkę cudownych dzieci. Wiktoria w stolicy znała wielu wpływowych ludzi i nie chciała uchodzić za łatwą dziunię szukającą wrażeń co robiła non stop Milena, która ciągle była spragniona miłości a zarazem nie radziła sobie z samotnością. Za każdym razem nowo poznanego faceta musiała zaliczyć. Z kolei Julka wiecznie była niezadowolona i grymasiła. W pewnym momencie w jednym z klubów przyjaciółki pokłóciły się i rozstają się z Julią. Przyjaciółki uważają, że Wiktorii życie jest poukładane. Coś jednak zaczyna się psuć w jej małżeństwie. Michał coraz częściej wychodzi z domu nie wraca na noc. Wiktoria ma wrażenie, że w domu jest kucharką, sprzątaczką, sama zajmuje się dziećmi i wszystkie domowe obowiązki ciążą na niej. A to tego Wiktoria w zaciszu domu przeżywa piekło z Michałem, który staje się bardzo wybuchowy i impulsywny, który znęcał się psychicznie nad żoną. Wiktoria i Milena udały się do znanego klubu, gdzie Milena poznała Grześka, zaś Wiktoria Marka, który był przystojny, z humorem i dbał o kobiety. Czy Wiktoria zdradzi męża z Markiem? Czy Marek coś ukrywa przed Wiktorią? Dzięki poznaniu Marka główna bohaterka podejmie najważniejszą w życiu decyzje chce rozwodu. Wiktoria na swojej krętej drodze przypadkiem spotka Sebastiana, ojca jednego z dziewczynek, która uczęszcza do tego samego przedszkola gdzie Wiktorii córka. Czy Wiktoria będzie z Sebastianem? Czy Sebastian będzie z Wiktorią? W pewnym momencie powieści Wiktoria dowiaduje się, że jeszcze jej mąż Sebastian zdradza ją od roku z najlepszą przyjaciółką Julką. Wiktoria miała już dość facetów, wykorzystywania, zdrad i przyjaciółek, które nie odzywały się do niej, nie wspierały kiedy tego potrzebowała i za namową matki postanowiła zrobić coś tylko dla siebie. Zamknęła butik i udała za Konstancin nad sztuczne jeziorko. Tam poznaje Patryka, który okazuje się weterynarzem i również po przejściach. Czy Wiktoria będzie spotykać się z Patrykiem? Czy przyjaźń Wiktorii, Mileny i Julii przetrwa? Z kim będzie Wiktoria z Markiem, Sebastianem, czy z Patrykiem tego Wam nie powiem zachęcam do przeczytania. Polecam :-)


JESIENNY DESER WIELOOWOCOWY

Składniki:

Biszkopt cynamonowy:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru cynamonowego
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 plaska łyżeczka cynamonu
Mus owocowy:
  • 0,5 kg śliwek
  • 4 jabłka 
  • 4 gruszki
  • 3 opakowania galaretki cytrynowej
  • 1 opakowanie żelatyny (60g) (ja używam żelatyny fix deserowej Dr Oetkera)
Śmietanka:
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
  • ok 50 g startej gorzkiej czekolady do dekoracji
Przygotowanie:
Biszkopt -  na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem cynamonowym do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Mus owocowy - 0,5 kg śliwek umyć, osuszyć i usunąć pestki. Jabłka i gruszki obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Śliwki, jabłka i gruszki przełożyć do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż owoce puszczą trochę soku i lekko odparuje woda. Następnie do gorących owoców dodać 3 opakowania galaretki o smaku cytrynowym, mieszamy, a następnie opakowanie żelatyny . Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Można dodać cukier do smaku. Odstawić do zimnej wody do lekkiego stężenia.
Rada - można najpierw dodać 2 opakowania galaretki cytrynowej i 2 łyżki żelatyny, ja dodałam więcej gdyż moje owoce były bardzo soczyste (miały dużo soku).

Śmietanka - schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. 

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dno tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm (taka sama w jakiej piekliśmy biszkopt) włożyć pierwszy blat biszkopta. Następne wyłożyć cały lekko tężejący mus owocowy wyrównać wierzch i położyć delikatnie drugi blat ciasta, lekko docisnąć. Na koniec wyłożyć całą ubita śmietankę i wierzch posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.



niedziela, 5 września 2021

JESIENNA NIESPODZIANKA

Składniki:

Ciasto kruche kakaowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4  żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżka kakao
Ciasto:
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 250 ml czerwonej oranżady
  • 220 g margaryny
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych z miodem i orzeszkami

Mus śliwkowo - jabłkowy:

  • 0,5 kg śliwek
  • 4 jabłka
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 2 opakowania galaretki  cytrynowej
  • 2 łyżki żelatyny
Beza waniliowa:
  • 4 białka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym
u mnie szklanka ma 200 ml

Przygotowanie:
Ciasto kakaowe- margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.

Mus śliwkowo - jabłkowy - 0,5 kg śliwek umyć, osuszyć i usunąć pestki. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Śliwki i jabłka przełożyć do rondelka dodać odrobinę wody i podgrzać na małym ogniu. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż owoce puszczą trochę soku i lekko odparuje woda. Następnie do gorących owoców dodać 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym, mieszamy. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Można dodać cukier do smaku. Odstawić do lekkiego przestudzenia. 

Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Następnie porcjami dodawać oranżadę, cały czas miksując.  Na koniec dodać płatki kukurydziane i za pomocą łyżki wymieszać. 

Beza waniliowa - z białek, cukru oraz budyni cytrynowych ubijamy pianę na sztywno.

Przełożenie:
Na spód tortownicy o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do tak przygotowanej tortownicy na spód ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach 3/4 części ciasta kruchego, następnie dociskamy/oklepujemy, aby ładnie się skleiło i nie wyciekło nadzienie podczas pieczenia. Na ciasto wykładamy połowę ciasta, następnie bardzo delikatnie wykładamy cały mus śliwkowo - jabłkowy. Następnie delikatnie wylewamy pozostałe ciasto i wyrównujemy wierzch. Na wierzch ciasta wykładamy delikatnie punktowo bezę waniliową. Na koniec wierzch posypać pozostałym startym ciastem. 
Piec ok. 45 - 60 minut w temperaturze 180-200 stopni C do tzw. suchego patyczka. 


drukuj/print