- 500 g filetów śledziowych
- 1 puszka konserwowanego groszku zielonego Bondeulle
- 1 puszka kukurydzy Bondeulle
- 4 jajka
- 1 duża lub 2 małe cebule czerwone
- 1 duża lub 2 małe marchewki
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy kremskiej
- koperek
Śledzie namoczyć co najmniej przez godzinę w zimnej wodzie, wyjąć, wytrzeć do sucha i pokroić na kawałeczki. Jajka ugotować na twardo – wystudzić. Groszek zielony i kukurydzę odcedzić z zalewy. Cebulę obrać, drobno posiekać. Zimne jajka pokroić w kostkę. Również marchewkę pokroić w kostkę. Następnie śmietanę wymieszać z majonezem i musztardą ewentualnie lekko posolić. Pokrojone filety śledziowe oraz groszek, kukurydzę, cebulę, marchewkę i jajka włóż do miseczki, dosyp posiekany koperek - wymieszać. Na koniec polać przygotowanym sosem śmietanowo - musztardowym. Dobrze wymieszać.
Sałatkę odstawić w chłodne miejsce,
aby smaki dobrze się przegryzły. Podawać z ulubionym pieczywem.
Rada:
- można użyć musztardy francuskiej lub swojej ulubionej
- zamiast cebuli czerwonej można użyć białej cebuli
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej "Bonduelle - 25 lat z Wami"