Składniki:
Ciasto kruche cynamonowe:- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru cynamonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250 g margaryny
- 3 jajka
- 125 g margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru cynamonowego
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 750 g sera białego
Dodatkowo:
- 5 łyżeczek powideł śliwkowych z cynamonem
- 100 g suszonej śliwki kalifornijskiej
- ok. 100 g pierników w czekoladzie (4 sztuki)
Ser biały skręcić raz lub dwa razy.
Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier cynamonowym, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.
Masa serowa - jajka ubijamy z cukrem i cukrem cynamonowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
Powidła śliwkowe - śliwkę kalifornijska drobno pokroić i wymieszać z powidłami śliwkowymi.
Pierniki - pokruszyć tworząc tzw. jadalną ziemię.
Przełożenie:
Na blachę o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej margaryną zetrzeć 3/4 schłodzonego ciasta cynamonowego na tarce do jarzyn o grubych oczkach, następnie dłonią lekko dociskamy/oklepujemy ciasto, aby ładnie się skleiło. Następnie na cieście rozsmarowujemy powidła śliwkowe ze śliwką. Na powidła śliwkowe wykładamy całą masę serową, wyrównujemy wierzch. Na koniec posypujemy pokruszonymi piernikami, a następnie rozsypujemy równomiernie pozostałym startym ciastem cynamonowym.
Piec 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.