niedziela, 15 listopada 2020

MINI TORCIKI

Składniki:

Biszkopt kokosowy:

  • 12 jajek
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 12 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
Masa kakaowa z nutą pomarańczy:
  • 2 opakowania budyni czekoladowych
  • 0,5 litra mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 olejek spirytusowy pomarańczowy
Dodatkowo :
  • różowa posypka waflowa
  • 8 kostek gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Biszkopt kokosowy- do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać wiórki kokosowe. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.  Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. 
Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa kakaowa z nutą pomarańczy - 2 opakowania budyni czekoladowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać kakao i olejek spirytusowy pomarańczowy i dokładnie wymieszać.

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części i pozostawić. Z biszkopta za pomocą dużych foremek do ciasteczek o średnicy ok. 8 lub 9 cm powycinać mini biszkopciki (w ten sposób otrzymany spód i górę torcika). Na dolny spód biszkopcika nałożyć dobrą łyżeczkę kremu, przykryć drugim mini biszkopcikiem i lekko docisnąć w ten sposób krem równomiernie się rozprowadzi.  Na koniec wierzch posmarować cienką warstwą kremu. Tak samo zrobić z pozostałymi biszkopcikami.  Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę  i polać po każdym mini torciku wierzch ciasta robiąc esy floresy. Na koniec wierzch posypać różową posypką waflową. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print