Składniki:
Biszkopt kokosowy:
- 12 jajek
- 12 łyżek cukru
- 12 łyżek mąki pszennej
- 12 łyżek wiórków kokosowych
- 2 łyżki proszku do pieczenia
Masa kakaowa z nutą pomarańczy:
- 2 opakowania budyni czekoladowych
- 0,5 litra mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 olejek spirytusowy pomarańczowy
Dodatkowo :
- różowa posypka waflowa
- 8 kostek gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Biszkopt kokosowy- do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać wiórki kokosowe. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem.
Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Masa kakaowa z nutą pomarańczy - 2 opakowania budyni czekoladowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać kakao i olejek spirytusowy pomarańczowy i dokładnie wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części i pozostawić. Z biszkopta za pomocą dużych foremek do ciasteczek o średnicy ok. 8 lub 9 cm powycinać mini biszkopciki (w ten sposób otrzymany spód i górę torcika). Na dolny spód biszkopcika nałożyć dobrą łyżeczkę kremu, przykryć drugim mini biszkopcikiem i lekko docisnąć w ten sposób krem równomiernie się rozprowadzi. Na koniec wierzch posmarować cienką warstwą kremu. Tak samo zrobić z pozostałymi biszkopcikami. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i polać po każdym mini torciku wierzch ciasta robiąc esy floresy. Na koniec wierzch posypać różową posypką waflową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz