Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki
- 3 budynie czekoladowe bez cukru
Masa :
- 2 budynie śmietankowe
- 3 / 4 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia(250 g)
- 1 / 2 litra mleka
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
Posypka:
- czekolada gorzka (8 kostek)
- wiórki kokosowe (1 - 1,5 łyżeczki)
Przygotowanie:
Biszkopt -
Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia,
zaś boki posmarować
masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do
pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu
zbielenia. Następnie dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do
pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Masa kokosowa -
ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę
utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu
rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać wiórki kokosowe. Całość
wymieszać.
Posypka - czekoladę zetrzeć na drobno (osobiście robię to pomocnikiem kuchennym), dodać wiórki i dobrze wymieszać. Proporcje można dobrać według własnego gustu.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty. Na jeden blat ciasta
wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć
pozostały krem. Wierzch ciasta posypać posypką