Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 50 g margaryny lub masła
- 4 - 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka cukru kryształ
- 100 g cukru kryształ
- 3 - 4 łyżek kakao
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 białka
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 1 wafelek Lusette o smaku czekoladowym (50g)
- 1/2 wafelka Lusette mleczny
Rozczyn
- drożdże rozkruszyć i połączyć z 1 łyżką cukru, 150 ml ciepłego mleka
oraz 4 - 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce na 15 - 20 minut do wyrośnięcia.
Margarynę przełożyć do rondelka i roztopić na wolnym ogniu. Odstawić do ostudzenia.
Przesiać 2 szklanki mąki wraz z kakao do miski i wymieszać z 100 g cukrem. Następnie dodać rozkłócone 2 jajka oraz szczyptę soli i wlać roztopioną margarynę. Na koniec dołożyć wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia
Wafelki oraz czekoladę drobno posiekać. W jednej misce wymieszać wafelek mleczny z 2 łyżkami czekolady, zaś w drugiej misce wymieszać wafelek o smaku czekoladowym z pozostałą czekoladą.
Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 60 cm. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 5 - 6 pasków. Następnie białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Keksówkę o wymiarach 10 x 30 cm wysmarować masłem, po czym wyłożyć jeden pas ciasta, następnie posmarować pianą z białek i na wierzch posypać obficie pokruszonymi wafelkami czekoladowymi wymieszaną z czekoladą. Następnie wyłożyć drugi pas ciasta, rozsmarować pianę z białek i posypać wafelkami czekoladowymi. Czynność powtarzać do ostatniego pasa ciasta, gdzie również smarujemy pianą z białek i posypujemy obficie wafelkiem mlecznym.
Margarynę przełożyć do rondelka i roztopić na wolnym ogniu. Odstawić do ostudzenia.
Przesiać 2 szklanki mąki wraz z kakao do miski i wymieszać z 100 g cukrem. Następnie dodać rozkłócone 2 jajka oraz szczyptę soli i wlać roztopioną margarynę. Na koniec dołożyć wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia
Wafelki oraz czekoladę drobno posiekać. W jednej misce wymieszać wafelek mleczny z 2 łyżkami czekolady, zaś w drugiej misce wymieszać wafelek o smaku czekoladowym z pozostałą czekoladą.
Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 60 cm. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 5 - 6 pasków. Następnie białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Keksówkę o wymiarach 10 x 30 cm wysmarować masłem, po czym wyłożyć jeden pas ciasta, następnie posmarować pianą z białek i na wierzch posypać obficie pokruszonymi wafelkami czekoladowymi wymieszaną z czekoladą. Następnie wyłożyć drugi pas ciasta, rozsmarować pianę z białek i posypać wafelkami czekoladowymi. Czynność powtarzać do ostatniego pasa ciasta, gdzie również smarujemy pianą z białek i posypujemy obficie wafelkiem mlecznym.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Po upieczeniu ciasto wyjąć i odstawić w formie na około 30 minut do wystygnięcia.
Rada:
- do ciasta można dodać olejek rumowy lub startą skórkę z pomarańczy
Przepis dodaję do akcji: