niedziela, 26 lutego 2017

DROŻDŻOWE WARIACTWO CZEKOLADOWO - WAFELKOWE

Składniki:
Rozczyn:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 50 g margaryny lub masła
  • 4 - 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru kryształ
Ciasto:
  • 100 g cukru kryształ
  • 3 - 4 łyżek kakao 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka 
  • 2 białka
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 1 wafelek Lusette o smaku czekoladowym (50g)
  • 1/2 wafelka Lusette mleczny
Przygotowanie:
Rozczyn - drożdże rozkruszyć i połączyć z 1 łyżką cukru, 150 ml ciepłego mleka oraz 4 - 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 - 20 minut do wyrośnięcia. 
Margarynę przełożyć do rondelka i roztopić na wolnym ogniu. Odstawić do ostudzenia.
Przesiać 2 szklanki mąki wraz z kakao do miski i wymieszać z 100 g cukrem. Następnie dodać rozkłócone 2 jajka oraz szczyptę soli i wlać roztopioną margarynę. Na koniec dołożyć wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia
Wafelki oraz czekoladę drobno posiekać. W jednej misce wymieszać wafelek mleczny z 2 łyżkami czekolady, zaś w drugiej misce wymieszać wafelek o smaku czekoladowym z pozostałą czekoladą.
Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 60 cm. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 5 - 6 pasków. Następnie białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Keksówkę o wymiarach 10 x 30 cm wysmarować masłem, po czym wyłożyć jeden pas ciasta, następnie posmarować pianą z białek i na wierzch posypać obficie pokruszonymi wafelkami czekoladowymi wymieszaną z czekoladą. Następnie wyłożyć drugi pas ciasta, rozsmarować pianę z białek i posypać wafelkami czekoladowymi. Czynność powtarzać do ostatniego pasa ciasta, gdzie również smarujemy pianą z białek i posypujemy obficie wafelkiem mlecznym.

Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Po upieczeniu ciasto wyjąć i odstawić w formie na około 30 minut do wystygnięcia.

Rada:
  • do ciasta można dodać olejek rumowy lub startą skórkę z pomarańczy
 Przepis dodaję do akcji:

Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print