- 150 g białego półtłustego sera
- 1 i 1/2 łyżki śmietany 18%
- 5 łyżek cukru kryształ
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 szklanki maki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder np. waniliowy
Ser zmielić lub dokładnie rozgnieść widelcem. Połączyć ser z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Następnie wymieszać z jajkiem i stopniowo dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno wyjść dość gęste.
W garnku rozgrzać olej do smażenia. Dłonie delikatnie natrzeć olejem. Odrywać kawałki ciasta i utworzyć kulki wielkości orzecha włoskiego.
Kuleczki ułożyć na rozgrzanym oleju i smażyć na rumiano z obu stron. Gdy pączki usmażą się z jednej strony, zaczynają się same obracać na drugą stronę. Wyjąć z tłuszczu i odsączyć na ręczniku papierowym. przestygnięte oprószyć cukrem pudrem. Z podanej porcji wychodzi 30 - 35 sztuk.
Rada:
Pamiętajmy olej nie może być za gorący, gdyż pączki nie usmażą się w środku.
Czy pączusie sa w środku wilgotne? Czy mają konsystencję zwykłych pączków?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie :-) Pączusie w środku są mięciutkie, bardzo sprężyste. Według mnie przypominają konsystencję ciasta piaskowego np. murzynka, czy muffin. Serdecznie pozdrawiam :-)
Usuńczemu na drugi dzien sa twarde?cos zle zrobilam?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie :-) Ja robiłam już te pączusie 2 razy i specjalnie zostawiłam na drugi dzień, by zauważyć ich zachowanie. I umnie były mięciutkie w środku, ciasto sprężyste (takie same jak po upieczeniu). Na noc przykryłam bawełnianą ściereczką. Trudno mi powiedzieć co mogło pójść nie tak, gdyż sam ser biały daje wilgoć.
UsuńZa pierwszym razem jak robiłam pączusie to wrzuciłam do gorącego oleju i był to mój błąd pączki miały fajną otoczkę chrupiącą, ale w środku były surowe, a przy dosmażeniu zrobiły się twardawe/chrupkie. Przepis był wykorzystywany wczoraj na jednej z grup społecznościowych i dziewczyna, które je robiła chwaliła sobie przepis. Spróbuj jeszcze raz je zrobić mam nadzieję, że wyjdą.
Kiedyś tylko miałam przypadek taki, ale to było ciasto kruche z serem białym gdzie był w składzie proszek do pieczenia, aby ułatwić sobie pracę zrobiłam ciasto dzień wcześniej było właśnie twarde.
dzieki spróbuje i dam znac:)super blog:)pozd
UsuńDziękuję za bardzo miłe słowa :-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego rodzaju pączusie :) Smaki mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńcieszy mnie bardzo :-), że przypomniały beztroskie dzieciństwo
Usuń