- 350 g mąki pszennej
- 400 ml mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g margaryny lub masła
- 1 łyżka kakao
- 1 - 2 łyżek wysoko gatunkowej sproszkowanej zielonej herbaty
Przygotowanie:
Liście dobrej gatunkowo zielonej herbaty zmielić w maszynce do ziół lub w moździerzu na proszek. Zmielony proszek z herbaty przesiać za pomocą drobnego sitka w celu pozbycia się korzonków. Margarynę rozpuścić, przestudzić. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać. Jajka ubić z cukrem. Do ubitych jajek dodać margarynę oraz mleko wymieszać za pomocą różki (trzepaczki). Do mokrych składników dodać składniki sypkie - wymieszać za pomocą różdżki (trzepaczki). Nie używamy robota! Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy sproszkowaną zieloną herbatę, zaś do drugiej kakao i delikatnie mieszamy. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Ja najpierw do foremki nałożyłam trochę ciasta kakaowego, a na wierzch uzupełniłam do 3/4 wysokości ciastem z herbatą. Można odwrotnie nie ma to żadnej różnicy, zależy od naszego pomysłu.
Piec 2 0- 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Rada:
Pamiętajmy o sukcesie udanych muffinów, którym jest niedokładne wymieszanie ciasta. Jeśli po wymieszaniu ciasta widać grudki to bardzo dobrze.