Ciasto:
- 20 dag mąki pszennej
 - 20 dag margaryny
 - 10 dag cukru pudru
 - 1 łyżka kakao
 
Masa waniliowa:
- 2 budynie waniliowe
 - 1 / 2 szklanki cukru
 - 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej
 - 1 / 2 litra mleka
 - 1 łyżka cukru waniliowego
 
Ponadto: 
- 1 torebka galaretki truskawkowej
 - 1 / 2 kg truskawek
 
Przygotowanie:
Ciasto - Margarynę rozpuścić  by było nam łatwiej zagnieść ciasto, przestudzić. Mąkę i cukier puder przesiać. Dodać margarynę i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na formę o wymiarach 18,5 x 28 cm pamiętając o bokach, Ciasto wyłożyć do wysmarowanej formy masłem i obsypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć specjalnymi kulkami ceramicznymi lub fasolką albo ryżem. Piec 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po tym czasie usunąć papier wraz z kamyczkami i dopiec ciasto jeszcze około 5 - 10 minut. Wystudzić. Najlepiej ciasto przygotować dzień wcześniej. 
Masa - ugotować budyń w 1 / 2 litra mleka - przestudzić. Margarynę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać budyń. Całość wymieszać.
W między czasie rozpuścić galaretkę i wystudzić. Truskawki wypłukać.
Na upieczone ciasto wyłożyć masę truskawkową. Na wierzch ułożyć ciasno truskawki przekrojone na pół. Schłodzić w lodówce. Następnie na truskawki wylać tężejącą galaretkę i wkładamy z powrotem do lodówki by galaretka nam zastygła.
Rada:
W między czasie rozpuścić galaretkę i wystudzić. Truskawki wypłukać.
Na upieczone ciasto wyłożyć masę truskawkową. Na wierzch ułożyć ciasno truskawki przekrojone na pół. Schłodzić w lodówce. Następnie na truskawki wylać tężejącą galaretkę i wkładamy z powrotem do lodówki by galaretka nam zastygła.
Rada:
- aby ciasto nie wyszło nam po upieczeniu twarde nie należy podsypywać zbyt dużo mąki. Najlepiej do rozwałkowania ciasta na tartę na deskę wyłożyć papier do pieczenia lub folię spożywczą
 - aby nam ciasto w trakcie nie wybrzuszyło się należy je obciążyć. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać specjalne kamienie ceramiczne lub jeśli nie posiadamy możemy użyć grochu, albo ryżu
 - kolejną metodą by uniknąć wybrzuszenia jest dodatkowe po nakłuwanie ciasta . Ja osobiście tej metody nie stosuję, gdyż nie widzę potrzeby. Stosuję tylko kamienie ceramiczne i bardzo ładnie piecze. Może to uzależnione jest od piekarnika.
 


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz