W karnawale powinno być i pysznie i słodko. Proponuję tym razem oponki. Niby zwykłe ciastko dziurką, a w smaku zaskakujące. Połączenie winne ze słodkim, z dodatkiem czekolady. Są tak wyborne, że z powodzeniem mogą konkurować z najbardziej wyszukanymi słodkościami.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g sera białego
- 175 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 3 jajka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 skórka otarta z cytryny
- sok z 0,5 cytryny
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania oponek np. o smaku waniliowym
Czekoladę posiekać lub drobno zetrzeć na tarce. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić.
W dużej misce wymieszać serek homogenizowany waniliowy z twarogiem, dodać jajka oraz sok i skórkę z cytryny. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Połączyć składniki. Na koniec dodać posiekaną czekoladę. Zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto wyłożyć na stolnice oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości ok. 1-1,5 cm. Wyciąć szklanką lub foremką o średnicy 7 cm, w środku małym kieliszkiem lub foremką o średnicy 3 cm.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej (ok. 175 stopni C) wkładać po kilka ciastek, tak aby się nie dotykały. Smażyć na rumiano z obu stron. Gotowe ciastka wyjąć i położyć na podwójną warstwę ręcznika papierowego. Kiedy oponki ociekną z nadmiaru tłuszczu, oprószyć je z obu stron cukrem pudrem np. o smaku waniliowym.