środa, 27 lutego 2019

OBARZANECZKI SEROWE W PUDROWEJ POSYPCE

W karnawale powinno być i pysznie i słodko. Proponuję tym razem oponki. Niby zwykłe ciastko dziurką, a w smaku zaskakujące. Połączenie winne ze słodkim, z dodatkiem czekolady. Są tak wyborne, że z powodzeniem mogą konkurować z najbardziej wyszukanymi słodkościami.

Składniki: 
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g sera białego
  • 175 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 3 jajka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 skórka otarta z cytryny
  • sok z 0,5 cytryny
Dodatkowo:
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania oponek np. o smaku waniliowym
Przygotowanie:
Czekoladę posiekać lub drobno zetrzeć na tarce. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. 
W dużej misce wymieszać serek homogenizowany waniliowy z twarogiem,  dodać jajka oraz sok i skórkę z cytryny. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Połączyć składniki. Na koniec dodać posiekaną czekoladę. Zagnieść gładkie ciasto. 
Ciasto wyłożyć na stolnice oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości ok. 1-1,5 cm. Wyciąć szklanką lub foremką o średnicy 7 cm, w środku małym kieliszkiem lub foremką o średnicy 3 cm. 
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej (ok. 175 stopni C) wkładać po kilka ciastek, tak aby się nie dotykały. Smażyć na rumiano z obu stron. Gotowe ciastka wyjąć i położyć na podwójną warstwę ręcznika papierowego. Kiedy oponki ociekną z nadmiaru tłuszczu, oprószyć je z obu stron cukrem pudrem np. o smaku waniliowym. 

Print Friendly and PDF

niedziela, 24 lutego 2019

FANTAZJA WIOSENNA

Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 125 g margaryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
Nadzienie pigwowo - jabłkowe:
  • 4 średnie jabłka
  • 1 słoik konfitury z pigwy (250 g)
  • 1 skórka otarta z pomarańczy
  • 100 g rodzynek sułtańskich 
Kruszonka kokosowa:
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 80 g margaryny
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (64 g)
  • 750 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Ciasto -  mąkę z proszkiem do pieczenia  - przesiać. Dodać cukier, wymieszać. Następnie zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek wlać jajko i żółtko oraz dodać łyżkę śmietany - wymieszać nożem. Na koniec dodać schłodzoną pokrojoną w kostkę margarynę. Wyrobić ciasto, ma być dość miękkie. Na koniec ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. 

Kruszonka - mąkę z cukrem pudrem przesiać, dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Następnie dodać schłodzoną rozpuszczoną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać. 

Nadzienie  pigwowo - jabłkowe - rodzynki sparzyć - odcedzić. Pomarańcz sparzyć i zetrzeć skórkę. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Do jabłek dodać rodzynki, skórkę z pomarańczy - wymieszać. Na koniec dodać konfiturę z pigwy i dokładnie wymieszać. 

Budyń waniliowy - ugotować według opakowania, zmniejszając ilość cukru do 2 łyżek. Pamiętając, aby budyń był jeszcze gorący do wylania na nadzienie. 

Przełożenie:
Tortownicę o wymiarach 24 x 24 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. 
Ciasto rozwałkować na wielkość formy pamiętając, aby placek miał troszkę większą wielkość od formy w celu zrobienia niewielkiego ranta z ciasta (na około 0,5 cm wysokości). Na cieście rozsmarować nadzienie pigwowo - jabłkowe, następnie wylać jeszcze gorący budyń waniliowy - wyrównać wierzch. Na koniec na budyń posypać równomiernie kruszonką kokosową. 
Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 

Po upieczeniu ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia, aby budyń nie wypłynął. 

Print Friendly and PDF

KOTLECIKI Z KAPUSTY KISZONEJ

Kotleciki są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku.
Składniki:
Kotleciki:
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
Sos pieczarkowy:
  • 5 - 6 pieczarek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 średnia cebula
  • ok. 1 łyżki mąki - do zagęszczenia sosu
Dodatkowo:
  • bułka tarta
  • olej
Przygotowanie:
Kotleciki - ziemniaki obrać, ugotować w wodzie z solą. Kiedy będą już miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przecisnąć przez praskę. Kapustę kiszoną odcisnąć i poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Poddusić na oleju. Następnie dodać poszatkowaną kapustę i smażyć razem przez około 2 minuty. Na koniec podsmażoną kapustę z cebulą dodać do ziemniaków - wymieszać. Do masy ziemniaczanej wbić jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem - wymieszać. Z masy uformować kotleciki i obtoczyć z obu stron w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i na małym ogniu usmażyć kotleciki na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni kotleciki położyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 

Sos pieczarkowy - Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Poddusić na oleju. Następnie pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki i dodać do cebuli. Dusić do momentu odparowania wody spod pieczarek. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażone pieczarki przełożyć do rondelka, zalać wodą (tak aby tylko się skryły), pogotować. Na koniec zaprawić mąką ze śmietaną, czyli do szklanki wlać 2 łyżki śmietany następnie wlewamy stopniowo po łyżce sosu i dodajemy 1 łyżkę mąki. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlewamy do sosu małym strumieniem stale mieszając. Mieszamy do zagotowania, potem jeszcze przez około 1 minutę. 

Kotleciki podawać z sosem pieczarkowym.
Rada:
  • do zrobienia takich kotlecików można wykorzystać ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia.
Print Friendly and PDF

niedziela, 3 lutego 2019

CIASTO Z DŻEMEM POD KOKOSOWĄ PIERZYNKĄ

Bardzo smaczne ciasto z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki posypane kokosową kruszonką. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu ze składników, które zawsze mamy pod ręką. 
Składniki:
Ciasto:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 3/4szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 olejek waniliowy
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 80 g margaryny
Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Kruszonka - mąkę z cukrem pudrem przesiać, dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Następnie dodać schłodzoną rozpuszczoną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać.

Ciasto - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną - przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym  ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dodać olej, olejek waniliowy i jogurt naturalny - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą - zmiksować na gładką masę.

Przełożenie:
Spód tortownicy o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na spód tortownicy wylać 1/3 ciasta, na wierzch wyłożyć punktowo dżem z czarnej porzeczki, następnie delikatnie za pomocą łyżki wyłożyć pozostałe ciasto. Na koniec na wierzch ciasta posypać równomiernie kruszonkę kokosową.
Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Print Friendly and PDF

drukuj/print