Tort brzmi groźnie. Nie dziwię się dlatego, że najczęściej serwujemy go na specjalne okazje. Nic więc dziwnego, że oczekiwania względem niego są dość wysokie. Przedstawiam Wam kochani przepis na owocowy torcik wbrew pozorom bardzo prosty i efektowny i bardzo orzeźwiający deser. Nie zrażajcie się długim opisem przygotowania. Ciasto składa się z paru
elementów, ale każdy z nich z osobna jest bardzo prosty do przygotowania
i nie powinien Wam sprawić problemu.
Składniki:
Biszkopt:
- 9 jajek
- 9 łyżek cukru
- 7,5 łyżek mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki kakao
Masa waniliowa:
- 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 litra mleka
- 250 g margaryny
- 1 olejek spirytusowy waniliowy
Mus truskawkowy:
- 500 g truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 0,5 szklanki cukru
Mus brzoskwiniowy
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
Dodatkowo:
- ok 500 g truskawek
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 250 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Biszkopt -
na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia,
zaś boki posmarować
masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do
pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu
zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i
kakao. Za pomocą rózgi kuchennej delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko
zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas
mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do
spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu
rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać
do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy.
Dokładnie wymieszać. Masę dzielimy na 3 części.
Mus truskawkowy - 500 g truskawek wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż
przed rozdrobnieniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła
smaku. Truskawki przełożyć do rondelka i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrobnić w ten sposób powstaną małe kawałki owoców. Tak przygotowane owoce podgrzewamy z 0,5 szklanką cukru na małym ogniu i wsypujemy 2
opakowania galaretki truskawkowej, mieszamy. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Odstawić do stężenia.
Mus brzoskwiniowy - brzoskwinie odsączyć z soku przełożyć do rondelka i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrobnić w ten sposób pozostaną małe kawałki owoców. Tak przygotowane owoce podgrzewamy na małym ogniu i wsypujemy 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, mieszamy. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Odstawić do stężenia.
Galaretka - 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym rozpuścić w 250 ml gorącej
wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.
Truskawki - 500 g truskawek wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż
przed pokrojeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła
smaku. Pokroić w plastry.
Przełożenie:
Na dno tortownicy o wymiarach 24x24 cm położyć pierwszy blat biszkopta i rozsmarować 1/3 masy waniliowej. Następnie na krem wyłożyć cały mus truskawkowy, wyrównujemy wierzch i schładzamy ok. 20 - 30 minut (do momentu, aż mus lekko stężeje). Przykrywamy drugim blatem ciasta i pokrywamy kolejną 1/3 masy waniliowej. Wykładamy cały mus brzoskwiniowy, wyrównujemy wierzch i ponownie schładzamy ok. 20 - 30 minut (do momentu, aż mus lekko stężeje). Przykrywamy trzecim blatem ciasta i rozsmarowujemy pozostały krem waniliowy. Schładzamy. Na wierzch masy układamy ciasno plastry truskawek i za pomocą pędzelka rozsmarowujemy tężejącą galaretką truskawkową. Schładzamy do momentu stężenia galaretki i tą czynność możemy powtórzyć kilkakrotnie według upodobania. W ten sposób owoce nie zsuną się z kremu i będą pięknie trzymać się ciasta.