sobota, 29 lutego 2020

KAKAOWIEC Z BUDYNIEM

Składniki:
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru + 2 łyżki
  • 250 g margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 opakowania budyni malinowych bez cukru
  • 750 ml mleka
  • 6 - 8 kostek czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Budyń malinowy - 2 opakowania budyni rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń, dodać 2 łyżki cukru. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do lekkiego przestudzenia. Budyń ma być ciepły. 

Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Jajka z cukrem ubić na puszysta masę. Dodać rozpuszczona margarynę, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao dokładnie wymieszać za pomocą robota na gładką masę. Ciasto wychodzi lekko gęste.
Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki  smarujemy masłem. Na spód tortownicy wylewamy całe kakaowe ciasto, wyrównujemy wierzch. Na wierzch ciasta wyłożyć łyżką ciepły budyń.
Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Dekoracja:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i polać po wierzchu ciasta robiąc esy floresy.

sobota, 22 lutego 2020

GRZESIEK

Składniki:
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 190 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 70 ml zaparzonej kawy
Masa Grześkowa:
  • 10 sztuk cukierków Grześków (ok. 150g)
  • 250 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyni waniliowych
  • 0,5 litra mleka
Dodatkowo:
  • 2 wafelki Grześki kakaowe w czekoladzie
Przygotowanie:
Biszkopt - kawę rozpuszczalną rozetrzeć w moździerzu na proszek. Mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Dodać kawę w proszku - wymieszać. Ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Następnie dodać zaparzoną kawę i wymieszać za pomocą różdżki lub łyżki. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą - delikatnie wymieszać za pomocą różdżki lub łyżki.
Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. 
Piec ok. 25 - 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa Grześkowa - 2 opakowania budyni rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia.
Cukierki Grześki rozdrobić za pomocą elektronicznego rozdrabniacza na drobne kawałki. Jeśli nie posiadamy elektronicznego rozdrabniacza możemy rozdrobnić za pomocą widelca lub noża drobno posiekać.
Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier- ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać rozdrobnione cukierki Grześki i dokładnie wymieszać.

Wafelki Grześki - 2 wafelki za pomocą widelca drobno pokruszyć. 

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Na wystudzony biszkopt wyłożyć cała masę Grześkową, wierzch wyrównać. Na koniec wierzch posypać pokruszonymi wafelkami.

sobota, 15 lutego 2020

PĄCZUSIE CYNAMONOWE Z JABŁKIEM

Składniki:
  • 600 g białego sera
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 200 g margaryny
  • 0,5  łyżeczki cynamonu
  • 2 jabłka
Dodatkowo:
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Jabłka - obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. pokroić w drobną kostkę. 

Twaróg - przepuścić 1 raz przez maszynkę do mięsa, albo przecisnąć przez praskę do ziemniaków. 

Pączusie - margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zmielony twaróg. Dodać przesianą mąkę z cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodać jajko. Dłońmi wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta uformować zgrabne kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wkładając do środka kawałki jabłka. 
W szerokim garnku rozgrzać ok. 1,5 litra oleju. Do rozgrzanego oleju włożyć po kilka pączusiów i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony. Usmażone pączusie osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 

Rada - pączusie podczas smażenia trochę rosną, dlatego nie można wkładać ich na raz zbyt dużo. 

sobota, 8 lutego 2020

ŁACIATEK POMARAŃCZWO - JABŁKOWY

Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru pomarańczowego
  • skórka i sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 200 g margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3-4 średnie jabłka
Przygotowanie:
Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.

Jabłka - obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnia kostkę.

Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka  z cukrem i cukrem pomarańczowym ubić na puszystą masę. Dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać sok z pomarańczy - wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać za pomocą robota na gładką masę. Na koniec dodać skórkę pomarańczy - wymieszać. 
Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Na spód tortownicy wylewamy połowę ciasta i układamy jabłka pokrojone w kostkę. Następnie na wyłożone jabłka delikatnie wylewamy -  pozostałe ciasto. Wyrównujemy wierzch.
Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Rada: ciasto po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić rozpuszczona w kąpieli wodnej czekoladą.

niedziela, 2 lutego 2020

FISTASZKOWIEC KREMOWY

Składniki:
Biszkopt orzechowy:
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g zmielonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa budyniowa kakaowa:
  • 2 opakowania budyni czekoladowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 0,5 litra mleka
  • 1 - 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 olejek spirytusowy rumowy
Dodatkowo:
  • 0,5 słoika powideł że śliwki
  • 6 kostek czekolady gorzkiej
  • mini perełki srebrne i perłowe
Przygotowanie:
Biszkopt orzechowy - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. dodać zmielone orzeszki ziemne - wymieszać. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i orzechami - za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 35 - 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa budyniowa kakaowa - 2 opakowania budyni czekoladowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać kakao i olejek spirytusowy rumowy. Dobrze wymieszać. 

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych i wyłożyć 2/3 masy kakaowej. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwę kremu boki tortu. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladą i polać po kremie czekoladowym robiąc esy floresy. Na wierzch czekolady można posypać mini perełkami srebrnymi i perłowymi. 

drukuj/print