- 5 jajek
- 0,5 szklanki cukru + 2 łyżki
- 250 g margaryny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 opakowania budyni malinowych bez cukru
- 750 ml mleka
- 6 - 8 kostek czekolady gorzkiej
Budyń malinowy - 2 opakowania budyni rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń, dodać 2 łyżki cukru. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do lekkiego przestudzenia. Budyń ma być ciepły.
Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Jajka z cukrem ubić na puszysta masę. Dodać rozpuszczona margarynę, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao dokładnie wymieszać za pomocą robota na gładką masę. Ciasto wychodzi lekko gęste.
Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Na spód tortownicy wylewamy całe kakaowe ciasto, wyrównujemy wierzch. Na wierzch ciasta wyłożyć łyżką ciepły budyń.
Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Dekoracja:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i polać po wierzchu ciasta robiąc esy floresy.