poniedziałek, 27 lipca 2015

MUFFINY KOKOSOWO - WANILIOWE

Składniki:
  • 1 i 1 / 2  szklanki mąki
  • 3 / 4 szklanki cukru
  • 1 / 2  szklanki lub 3 / 4 szklanki wiórków kokosowych 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 / 2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 / 3 szklanki oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 / 2 olejka waniliowego 
Przygotowanie:
Przygotować dwie miski. Zgodnie za zasadą w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre składniki, a następnie dodajemy suche składniki do mokrych. 

Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe - wymieszać. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko, olej, olejek waniliowy. Na koniec dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Pamiętajmy, żeby zrobić to nie dokładnie wtedy muffiny będą miękkie i dłużej zachowają świeżość.

Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.



Print Friendly and PDF

sobota, 18 lipca 2015

BABKA CYTRYNOWA

Składniki: 
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cytryny
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 200 ml oleju
  • cukier puder waniliowy - do dekoracji
Przygotowanie:
Z 2 cytryn zetrzeć skórkę z cytryn. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać olej i mleko - wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Na koniec dodać startą skórkę cytrynową i delikatnie wymieszać, można zrobić za pomocą miksera na najniższych obrotach. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 18,5 x 28 cm wysmarowana margaryną i wysypaną bułką tartą. 
Piec 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Rada: 
  • cytrynę najlepiej umyć płynem do naczyń i spłukać dokładnie zimną wodą, gdyż skórka cytryny pokrywana jest woskiem by była piękna i lśniąca
  • cytrynę najlepiej zetrzeć na specjalnej tarce do cytrusów, można również za pomocą zestera tylko później trzeba tą skórkę posiekać nożem na mniejsze kawałki lub jeśli ktoś nie posiada można za pomocą tarki do warzyw o drobnych oczkach. 


Print Friendly and PDF

sobota, 11 lipca 2015

KRUCHE CIASTECZKA Z CHAŁWĄ

Składniki:
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 50 g chałwy z czekoladą gorzką
  • 150 g margaryny 
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 / 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 6, 5 łyżek cukru pudru 
  • 1 jajko
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do miski kruszymy chałwę waniliową i czekoladową, margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu kruszonki. Zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek wbić jajko.. Wmieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.Ciasto odkładamy w chłodne miejsce lub do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1 / 2 cm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. 

Piec 15 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Ciasteczka idealnie pasują do gorącej czekolady, kawy lub do swojej ulubionej herbatki.




Print Friendly and PDF

wtorek, 7 lipca 2015

TRUSKAWKOWY DRINK BEZ ALKOHOLOWY

Składniki:
  • około 400 ml wody niegazowanej lub gazowanej
  • sok z cytryny lub limonki
  • kilka listków świeżej mięty
  • kilka truskawek
  • kilka plasterków cytryny można dodać również plasterki limonki
  • miód lub cukier jeśli chcemy posłodzić (ja osobiście nie słodzę)
  • kostki lodów
Przygotowanie:
Truskawki umyć i o szypułkować, a następnie pokroić w plastry. Dodać listki mięty i delikatnie pougniatać widelcem - tak aby puściły trochę soku. Tak przygotowane truskawki z miętą przełożyć do szklanek, dodać plastry cytryny. Następnie do wody dodać sok z cytryny - wymieszać można ewentualnie posłodzić cukrem lub miodem do doprawienie napoju (według uznania). Następnie zalać owoce wyłożone do szklanek. Dodać listki mięty oraz kilka kostek lodu. Napój od razu podawać. 

Rada:
Zamiast cytryny można dodać plastry pomarańczy wtedy uzyskamy łagodniejszy smak lub nie dodawać soku z cytryny. 




Print Friendly and PDF

sobota, 4 lipca 2015

WEEKENDOWE CIASTO KOKOSOWE

Składniki:
Ciasto:
  • 100 g zimnej margaryny
  • 125 g mąki pszennej 
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli 
Beza:
  • 60 g cukru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 białka
  • 1 łyżka dobrze kopiasta mąki ziemniaczanej 
Ponadto:
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (220 g) - można użyć innego smaku 
  • 1 łyżka wiórków kokosowych 
Przygotowanie:
Ciasto - Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, wiórki i szczyptę soli - wymieszać. Dorzucić zimną margarynę. Wysiekać ciasto do momentu kruszonki. Zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek wlać żółtka. Wmieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. 
Beza - Z białek, cukru oraz mąki ziemniaczanej ubić pianę na sztywno. Następnie wsypać wiórki kokosowe i delikatnie za pomocą szpatułki wymieszać. 

Spód tortownicy o wymiarach 18,5 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować na wielkość formy pamiętając, aby placek miał troszkę większą wielkość od formy w celu zrobienia niewysokiego ranta z ciasta (na około pół wysokości boku formy). Na cieście posmarować dżem, wyłożyć pianę i na wierzch obsypać wiórkami kokosowymi. 
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor.

Rada:
  • w momencie gdy zagniatamy ciasto jest tłuste, ja osobiście się tym nie przejmuję i nie widzę potrzeby dodawania dodatkowo mąki. Po upieczeniu ciasto jest bardzo kruche. 
  • jeśli zauważymy pod koniec pieczenia, że nasze ciasto zbytni się przyrumienia, warto przykryć je folią aluminiową 




Print Friendly and PDF

drukuj/print