Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Masa czekoladowa :
- 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru
- 0,5 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 0,5 litra mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
Biała polewa:
- 130 g białej czekolady
- 55 g masła
- 140 g cukru pudru
- 3 łyżki mleka
Dodatkowo:
- garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej czekolady
Przygotowanie:
Biszkopt kakaowy - do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 30 - 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Masa czekoladowa - 100 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. 2 opakowania budyni czekoladowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę . Dokładnie wymieszać.
Biała polewa - cukier puder przesiać. Białą czekoladę połamać i umieścić w małym garnuszku razem z masłem pokrojonym w małe plastry lub kostkę. Roztopić w kąpieli wodnej do dokładnego połączenia się obu składników. Kiedy to nastąpi wyjmujemy miseczkę ze składnikami i dodajemy mleko wymieszać i na ok. 1 minutę ponownie postawić do kąpieli wodnej, mieszać do połączenia się składników. Po połączeniu się składników zdjęć z ognia (już nie w kąpieli), dodać przesiany cukier puder i za pomocą blendera dokładnie wymieszać do momentu, aż polewa będzie gładka i bez grudek.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę masy czekoladowej. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostałym kremem czekoladowym. Na koniec na górze od środka rozprowadzamy białą polewę, tak aby spływała ona po powierzchni ciasta. Na koniec wierzch ciasta posypujemy płatkami czekoladowymi.