niedziela, 28 października 2018

MUFFINY KAWOWE Z DŻEMEM

Składniki:
  • 200 ml mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 olejek spirytusowy rumowy
  • 125 g margaryny
  • 100 g cukru kryształ
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozetrzeć w moździerzu na drobny proszek. 
Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kawą rozpuszczalną. W drugiej misce roztrzepać jajko z cukrem, dodać przestudzoną margarynę- wymieszać. Następnie dodać śmietanę oraz olejek spirytusowy rumowy - wymieszać. Do płynnych składników dodać suche składniki i za pomocą różdżki (trzepaczki) lub drewnianej łyżki wymieszać. Nie używamy robota. 
Do papilotek nakładamy najpierw 1 łyżkę ciasta, następnie 1 łyżeczkę dżemu z czarnej porzeczki, na koniec papilotkę wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Z przepisu wyszło 14 sztuk muffinek.

Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Rada:
Pamiętajmy o sukcesie udanych muffinek, którym jest niedokładne wymieszanie ciasta. Jeśli po wymieszaniu ciasta widać gródki to bardzo dobrze. 
Print Friendly and PDF

środa, 24 października 2018

Kolejna moja publikacja ukazała się w prasie, tym razem jest to porada na udany makowiec. W/w poradę można znaleźć pod tytułem "Udany makowiec" znaleźć ją można w najnowszym numerze "Najlepsze ciasta" nr 6/2018r, wyd.Bauer Sp. z o.o., Sp.k.w Warszawie. Poradę można zaleźć na stronie 48.

W tym miejscu chciałabym bardzo podziękować Wydawnictwu Bauer Sp. z o. o. za bardzo miłą niespodziankę publikując kolejną moją poradę. 






niedziela, 21 października 2018

CHRUPIĄCE ZIEMNIAKI Z JAJKIEM SADZONYM

Moja propozycja na szybki i smaczny sobotni obiad. 

Składniki: (na 2 porcje)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 puszka kukurydzy (140 g) lub pół dużej puszki
  • 2 łyżki masła
  • papryka mielona słodka lub ostra
  • sól
  • 4 jajka
Ziemniaki - ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Gotujemy chwilę w osolonej wodzie. Mają być al`dente. Odcedzamy. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, przesypujemy ugotowane al`dente ziemniaki i smażymy, aż nabiorą złocistego koloru. Na koniec  dodajemy odsączoną kukurydze konserwową i delikatnie mieszamy.
Jajka sadzone - na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, następnie ostrożnie wbijamy jajka. Zmniejszamy ogień i smażymy do czasu, aż białka jajek się zetną, a żółtka zaczną gęstnieć. Zajmuje to ok. 3-4 minut. 

Podanie - na koniec ziemniaki z kukurydzą wykładamy na dwa talerze i oprószamy lekko mieloną papryką. Obok układamy jajka sadzone. 
Print Friendly and PDF

niedziela, 14 października 2018

KWIATKOWA BRANZOLETKA

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 łyki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka ciemnego kakao
Dodatkowo:
  • 1 jajko
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia- przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Następnie ciasto podzielić na dwie różne części, do jednej części ciasta dodać 1 łyżkę kakao - zagnieść. Oba kawałki ciasta owijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy jasne i ciemne ciasto. Z ciasta ciemnego wykrawamy małe kwiatki, układamy na desce. Tak samo postępujemy z jasnym ciastem. 
Na koniec składamy ciastka, czyli na jedne ciastko przygotowujemy 4 jasne kwiatki i 4 kakaowe kwiatki. Następnie układamy naprzemiennie jasny kwiatek, ciemny kwiatek, jasny, ciemny, jasny, ciemny, jasny, ciemny tak aby zachodziły lekko na siebie, lekko dociskamy. Na koniec zwijamy w okręg i delikatnie zakładamy jasnego kwiatka na ciemnego. W ten sposób przygotowujemy pozostałe ciastka.
Ciasteczka układamy dość ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia i każde smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.



Print Friendly and PDF

niedziela, 7 października 2018

CYTRYNOWIEC Z KREMEM

Składniki:
Ciasto cytrynowe:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 2 opakowania cukru cytrynowego Delecta
  • 200 g  margaryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 olejek cytrynowy 
Masa budyniowa kakaowa:
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru (40 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 l mleka
  • 250 g margaryny 
  • 1 łyżka kakao
  • 1 olejek spirytusowy rumowy
Dodatkowo:
  • posypka waflowa żółta
  • białe perełki cukrowe
  • pastelowe serduszka cukrowe (różowe, fioletowe, białe)
Przygotowanie:
Ciasto cytrynowe - mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem i cukrem cytrynowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i olej - lekko wymieszać, a następnie dodać sok wyciśnięty z cytryny oraz olejek cytrynowy. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, której spód wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa budyniowa kakaowa - ugotować budyń czekoladowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać 1 łyżkę kakao i olejek spirytusowy rumowy. Dobrze wymieszać.

Przełożenie:
Ciasto cytrynowe najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. na dolny spód ciasta rozsmarować 3/4 masy kakaowej. Na wierzch położyć drugi blat ciasta i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwą kremu boki tortu. Na koniec według uznania udekorować torcik białymi perełkami, serduszkami i posypką waflową.

Print Friendly and PDF

drukuj/print