- 200 ml mleka
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1 olejek spirytusowy rumowy
- 125 g margaryny
- 100 g cukru kryształ
- słoik dżemu z czarnej porzeczki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozetrzeć w moździerzu na drobny proszek.
Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kawą rozpuszczalną. W drugiej misce roztrzepać jajko z cukrem, dodać przestudzoną margarynę- wymieszać. Następnie dodać śmietanę oraz olejek spirytusowy rumowy - wymieszać. Do płynnych składników dodać suche składniki i za pomocą różdżki (trzepaczki) lub drewnianej łyżki wymieszać. Nie używamy robota.
Do papilotek nakładamy najpierw 1 łyżkę ciasta, następnie 1 łyżeczkę dżemu z czarnej porzeczki, na koniec papilotkę wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Z
przepisu wyszło 14 sztuk muffinek.
Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Rada:
Pamiętajmy o sukcesie udanych muffinek, którym jest niedokładne wymieszanie ciasta. Jeśli po wymieszaniu ciasta widać gródki to bardzo dobrze.