- 6 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 200 g margaryny
- 2 łyżki oleju
- 100 ml świeżego soku z pomarańczy
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 9 ml olejka pomarańczowego
- szczypta soli
- czekolada gorzka
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać, potem dodać olej, wlać sok wyciśnięty z pomarańczy oraz olejek pomarańczowy. Dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą formy o wymiarach średnicy 24 z tulejką. Ciasto można piec w klasycznej keksówce.
Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Wystudzoną babką polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Przepis autorski