- 1 cytryna
- 3 / 4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 / 3 filiżanki rumu
- 1 laska wanilii
Przygotowanie:
Cytrynę dokładnie wyszorować i kroimy na cienkie plasterki, układamy w słoiczku, podsypujemy cukrem wstrząsamy lekko słoiczkiem, żeby cukier opadł. Zalewamy rumem. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Ewentualnie dodajemy jeszcze cukier, żeby uzyskać konsystencję syropu. Na koniec dodajemy laskę wanilii. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i tępą stroną noża lub łyżeczką wydobywany miąższ (ziarenka), następnie pozostałość z laski wanilii przecinamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do słoiczka, mieszamy. Szczelnie zakręcamy słoiczek i pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu by lepiej związały się smaki. Po odkręceniu słoiczka wydobywa się piękny aromat zmieszany ze skórka cytryny.
Polecam nadaje się świetnie jako dodatek do herbaty, wody jak i wszelkich deserów, ciast.
Bardzo odważne połączenie moim zdaniem. Jednak, jestem ciekaw jak ono smakuje. Cytryna posiada sporo właściwości przydatnych dla naszego organizmu, więc postaram się sam przyrządzić ten dodatek.
OdpowiedzUsuńPolecam, idealne pasuje w chłodne dni do herbaty. Serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń