niedziela, 29 marca 2015

CYTRYNA Z WANILIĄ

Składniki:
  • 1 cytryna
  • 3 / 4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 / 3 filiżanki rumu
  • 1 laska wanilii
Przygotowanie:
Cytrynę dokładnie wyszorować i kroimy na cienkie plasterki, układamy w słoiczku, podsypujemy cukrem wstrząsamy lekko słoiczkiem, żeby cukier opadł. Zalewamy rumem. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Ewentualnie dodajemy jeszcze cukier, żeby uzyskać konsystencję syropu. Na koniec dodajemy laskę wanilii. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i tępą stroną noża lub łyżeczką wydobywany miąższ (ziarenka), następnie pozostałość z laski wanilii przecinamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do słoiczka, mieszamy. Szczelnie zakręcamy słoiczek i pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu by lepiej związały się smaki. Po odkręceniu słoiczka wydobywa się piękny aromat zmieszany ze skórka cytryny. 
Polecam nadaje się świetnie jako dodatek do herbaty, wody jak i wszelkich deserów, ciast. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz