niedziela, 22 marca 2015

BABKA TULIPAN Z KOKOSEM

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 / 4 szklanki cukru
  • kostka margaryny
  • 6 jajek
  • 5 - 6 łyżek mleka
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 - 2 łyżek kakao 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • kisiel o smaku np. wiśniowym (według uznania swój ulubiony smak)
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem. Dodać margarynę, mleko. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić ma 3 części. Do pierwszej części dodać wiórki kokosowe, do drugiej kisiel, zaś do trzeciej kakao. 

Piec 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 

Ciasto jest bardzo popularne i szybkie do zrobienia. Można dodawać różne dodatki np. w oryginalnym przepisie zamiast kiśli dodawany jest mak. Ja osobiście lubię mieszać dzielić ciasto na 3 lub 4 części i do każdej dodaję inny smak kiśla staram się tylko tak dobrać smaki by ładnie komponowały się kolory. Więc jak widzicie jest wiele możliwości zależy to tylko od naszej fantazji i pomysłu. 


Rada:
Moja propozycja, aby do części do której dodajemy kakao zrobić ją mniejszą, ponieważ smak kakao zbytnio dominuje i zabija smak pozostałych dodatków. 
Ciasto można ozdobić cukrem pudrem lub polewą. 


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print