PORADY

JAK OBRAĆ I UPRAŻYĆ ORZECHY LASKOWE?

  1. Nagrzej piekarnik do 175°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia..
  2. Rozsyp orzechy na blasze w jednej warstwie. Włóż je do piekarnika na 10-15 minut i praż do czasu, aż zaczniesz czuć ich aromat, a skórka z wierzchu zacznie pękać.
  3. Rzadkie sitko wyłóż od środka czystą ścierką. Wsyp do niego gorące orzechy i owiń ściereczką. Krótko pocieraj je nią, a następnie pozostaw zawinięte przez około 30 minut.
  4. Gdy orzechy ostygną, pocieraj je o siebie wewnątrz ścierki, żeby usunąć maksymalnie dużo skórek. Następnie umieść sitko nad dużą blachą (lub innym naczyniem na łupki) i usuń ścierkę. Orzechy zostaną wewnątrz sitka, a skórki spadną wprost na blachę. Kontynuuj pocieranie orzechów ściereczką, by „odcedzić” tyle skórek, ile tylko się ta.
  5. Te orzechy, na których nie będzie już skórek umieść w osobnym naczyniu. Pozostałe ponownie włóż na chwilę do piekarnika, żeby skórki zrobiły się jeszcze bardziej kruche. Uważaj, żeby nie przypalić orzechów!
  6. Obrane i uprażone orzechy laskowe przechowuj w szczelnym pojemniku lub woreczku, najlepiej w lodówce. Zużyj je w ciągu kilku dni.




JAK OBRAĆ GRANAT?







Za pomocą ostrego noża przetnij skórkę granatu od miejsca gdzie była gałązka do końca. Możesz tak naciąć skórkę w kilku miejscach (najlepiej w 6), aby łatwiej było ci ją ściągnąć.






Odetnij górną część granatu (koronę). Należy odciąć jej na tyle, aby po przecięciu było widać czerwone ziarenka.






Pociągnij granat za wybraną część, aby ją oderwać. W większości przypadków owoc pęka w miejscu w którym jest biała błonka. Dzięki temu w prosty sposób oddzielają się ziarenka od niejadalnej błonki.






Połam granat na mniejsze części.






Odciągnij z nasion wszystkie białe części błonki.






Postaw przed sobą miseczkę i wepchaj zewnętrzną skórkę granatu do środka równocześnie wypychając nasiona na zewnątrz.






Delikatnie zeskrob lub odciągnij nasiona od skórki. Nasiona powinny łatwo odchodzić.






W taki sam sposób obierz resztę granatu. Ze średniej wielkości granatu otrzymamy około szklanki nasion.


RODZAJE CZEKOLADY

Gorzka
to najbardziej aromatyczny rodzaj czekolady dostępny na rynku. Składa się z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego oraz cukru. To czekolada o najwyższej zawartości miazgi kakaowej co najmniej 70%, spotykane są również czekolady o zawartości 95% miazgi. 
Roztapiaj 48 - 49 stopni C
Schładzaj 28 - 29 stopni C
Podgrzewaj 30 - 32 stopni C
Deserowa




W jej skład wchodzi miazga kakaowa około 30 - 70 %, cukier oraz tłuszcz kakaowy
Mleczna

To czekolada najbardziej sprzedająca się na świecie .Czekolada taka zawiera najczęściej około 25 -40% miazgi kakaowej zaś najwięcej mleka w proszku i cukru około 50%. Dzięki mleku jest ona łagodniejsza w smaku niż czekolada gorzka.
Roztapiaj 45 - 47 stopni C
Schładzaj 27 - 28 stopni C

Podgrzewaj 29 - 31 stopni C
Biała

To najbardziej ulubiona czekolada najmłodszych. Nie zawiera kakao lecz masło kakaowe, dzięki któremu jest taka kremowa i słodka. W najlepszych tego typu rodzaju czekolada jest 33% tłuszczu kakaowego. 
Roztapiaj 43 - 45 stopni C
Schładzaj 25 - 27 stopni C

Podgrzewaj 28 stopni C
Kuwertura

To wysokiej jakości masa czekoladowa, używana głównie do oblewania produktów i do pieczenia. Zawiera przeważnie co najmniej 30% masła kakaowego. Dostępna jest w formie białej, mlecznej i gorzkiej lecz największym uznaniem wśród specjalistów cieszy się z gorzkiej czekolady. Najczęściej sprzedawana jest w formie bloków, pastylek lub dropsów. Podczas hartowania należy postępować zgodnie ze wskazówkami producenta.

Jak prawidłowo przechowywać czekoladę:
Czekoladę należy przechowywać w temperaturze około 15 stopni C, a wilgotność powietrza nie powinna przekraczać 65%. Wilgotność i wysoka temperatura powodują powstawanie białego nalotu. Wysoka temperatura krystalizuje masło kakaowe - nie wpływa to na smak czekolady, ale na jej atrakcyjność, zaś wilgotność powietrza powoduje, iż kryształki cukru pojawiają się na powierzchni czekolady - czekolada traci wygląd i nie nadaje się do spożycia. Czekolada wchłania otaczające zapachy, dlatego powinna być przechowywana w szczelnym pojemniku.


BŁYSKAWICZNE SPODY DO CIAST

Z biszkoptów
W tortownicy rozkładamy biszkopty, następnie skrapiamy dość obficie np. naparem z kawy, herbaty, likierem o ulubionym smaku, ponczem.

Z płatków owsianych
Rozpuszczamy 4 łyżki masła lub margaryny i 5 łyżek miodu. Dosypujemy 1 szklankę płatków owsianych i 5 łyżek musli. Dokładnie mieszamy do momentu wchłonięcia tłuszczu przez płatki i układamy na dnie tortownicy.

 Z czekolady i płatków kukurydzianych
W kąpieli wodnej rozpuszczamy po 1 tabliczce czekolady gorzkiej i białej. Dodajemy 1 szklankę pokruszonych płatków kukurydzianych. Mieszamy. Masę wykładamy na spód tortownicy.


FILETOWANIE POMARAŃCZY

Obieranie i filetowanie pomarańczy wbrew pozorom jest bardzo łatwe. Wystarczy sprawnie posługiwać się nożem.
Do filetowania będzie Ci potrzebne:
  • ostry cienki nóż
  • deska
  • talerz
Przed przystąpieniem do filetowania pomarańczy należy dobrze ją wyszorować i wytrzeć. 

Czynności:
  • Ostrym nożem odkrój czapeczkę przy szypułce i na czubku owocu.
Źródło: Przyjaciółka
  • Skórkę z pozostałej części pomarańczy skrój razem z błonką, odkrawając je kilkoma pociągnięciami noża od góry do dołu
Źródło: Przyjaciółka
  • Za pomocą cienkiego ostrego noża wykrawaj miąższ pomarańczy znajdujący się pomiędzy pionowymi przezroczystymi błonkami. Tę czynność powtarzaj tak do końca. 
Źródło: Przyjaciółka



DOMOWEJ SPOSÓB ROBIENIA FOREMEK NA MUFFINY

Przyznam się jestem miłośniczką muffinek słodkich jak i słonych, robię je w bardzo dużych ilościach eksperymentując różne przepisy, jak i tworząc swoje własne. Mam nadzieję, że wkrótce się z Wami swoimi ulubionymi podzielę - jak porobię zdjęcia.

Zawsze piekłam muffiny w specjalnych papilotkach, które można kupić bez problemu praktycznie w każdym sklepie. Kiedyś robiąc bardzo późnym wieczorem zabrakło mi papilotek, a sklepy miałam już pozamykane ciasta zostało mi bardzo dużo, a do tego moje ulubione - czekoladowe. Mam różne formy na babeczki metalowe (te wykorzystuję tylko do słonych) oraz silikonowe. Nie lubię w nich robić, choć są wygodne tylko do mojego piekarnika dużo na raz nie włożę za jednym razem. Więc nie zastanawiając się długo włączyłam internet i znalazłam sposób na domowe papilotki. Wbrew pozorom jest to naprawdę prosty i szybki sposób ich wykonania. Najdłużej czasu schodzi na powycinanie kwadratów, ale po kilku dochodzi się do bardzo szybkiej wprawy. Ja mam zwyczaj zrobienia tych kwadratów dużo, dużo wcześniej np. oglądając swój ulubiony serial , potem składam je do zamkniętego pojemnika i tak leżą do czasu gdy są potrzebne. Ostatnio moja koleżanka zachęciła swoje dziecko , by zrobiło jej parę sztuk .Dziecko miało przy tym wiele radości i zabawy, mama spokój - nie przeszkadzało jej pod czas gotowania.

Przyznam się, że przez przypadek odkryłam ten sposób i powiem od tamtej pory robię tylko w takich. Bardzo łatwo odchodzą od upieczonego ciasta, nawet po kilku dniach, a które z Was robią w oryginalnych papilotkach wie o czym mówię, czasami jest problem przy czekoladowych i z owocami. Choć ja mam zwyczaj wyjmowania muffinów z foremek po ostudzeniu, gdyż dla mnie tak lepiej ładniej się prezentują.
Wbrew pozornie foremki te są bardzo masywne i nie tracą kształtu po wlaniu do nich ciasta, można ustawić tak jak ja na zwykłej blaszce wlać ciasto i mogą tak stać, a potem tylko po upieczeniu jednych mam gotowe następne, w ten sposób oszczędzamy czas.


Potrzebne jest:
  • papier do pieczenia
  • folia aluminiowa
  • nożyczki
  • linijka
  • ołówek lub długopis
  • szklanka
1. Na papierze do pieczenia rysujemy kwadraty o wymiarach 14 X 14, wycinamy.

2. Z foli aluminiowej wycinamy pasy o wymiarach 14 X 28 cm, wycinamy. 

3. Każdy pasek foli składamy na pól, tworząc kwadrat o boku 14 cm. 

4. Na każdy kwadrat folii aluminiowej kładziemy kwadrat papieru do pieczenia. 

5. Na środku postawić szklankę. 


6. Dłonią przyłożyć folię do boków szklanki. 

7. Wyjąć szklankę i gotowe 


Można użyć dowolnej wielkości i kształtu szklanki tworząc różnego rodzaju foremki. A po upieczeniu lekko rozchylamy folię aluminiową i w ten o to sposób szybciutko wyjmujemy swoje ulubione babeczki. 
Krawędzie foremek są nierównomierne, można je lekko dociąć, ale ja osobiście wolę takie i nie widzę potrzeby. 

A tutaj prezentuję zdjęcie po upieczeniu muffin w domowej roboty foremkach. 



DOMOWEJ ROBOTY FOREMKI DO RUREK Z KREMEM

Materiały potrzebne do wykonania foremek:
  • kartka papieru np. papier do xero, papier do pieczenia, cienka tekturka lub kartka z bloku technicznego, tacki papierowe
  • talerz od średnicy 20 cm lub cyrkiel
  • nożyczki 
  • folia aluminiowa
  • metalowe spinacze biurowe
 Rada:
  • Jeśli robimy foremki do rurek z papieru do pieczenia lepiej jest złożyć koło w trójkąt i dopiero wtedy zawinąć dokładnie w folię aluminiową. W tedy forma będzie grubsza i sztywniejsza.  
  •  Można również formy wykonać z rurek np. z foli spożywczej. Jest twarda i rurki będą trochę grubsze. rurkę tniemy na kawałki 10 cm i zwijamy w folię aluminiową. 
  • pamiętajmy jeśli robimy domowe foremki należy je natłuścić np. posmarować masłem, margaryną lub olejem. 
Wykonanie:

Na karce papieru narysować koło o średnicy 20 cm
Wycięte koło złożyć na cztery części tak, aby powstały 4 trójkąty. Z utworzonych zgięć wyciąć 4 trójkąty.
Każdy trójkąt zawinąć dokładnie w folię aluminiową.
Następnie z jednej strony zacząć zwijać do środka ciasno tworząc stożek. Ładnie uformować. Na koniec spiąć metalowym spinaczem biurowym.

2 komentarze:

  1. W ciemno trafiłem na prażone orzechy! Super! W sumie zawsze się zastanawiałem jak zrobić takie orzechy jak w kinie. Do tego jakiś sos i mua! ;*

    http://anglik.ovh

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę, że pomogłam i serdecznie pozdrawiam :-)W przyszłości będzie więcej takich porad.

      Usuń