ABC PIECZENIA

Lekcja nr. 1
"Sekrety udanych pączków"
 Sekrety udanych pączków

Lekcja nr. 2
"Jarmuż"
Jarmuż

Lekcja nr 3
" Rodzaje czekolad"
 Rodzaje czekolad
Lekcja nr 4
"Błyskawiczne spody do ciast"
Błyskawiczne spody do ciast

Lekcja nr 5
"Filetowanie pomarańczy"
 Filetowanie pomarańczy


Lekcja nr 6
"Sekret udanego piernika"
 Sekret udanego piernika




Lekcja 7.
"Sekrety udanego ciasta kruchego"
Sekrety udanego ciasta kruchego



Lekcja 8

Przepisy na marynaty

Lekcja 9

Leksykon bakalii

Lekcja 10

Mak

Źródło: internet

Lekcja 11

Sekret udanego makowca

Lekcja 12

Nowoczesność ciasta kruchego

W niektórych przepisach na ciasto kruche dodaje się śmietanę np. 18%. Jeśli nie mamy w domu śmietany można ją śmiało zastąpić śmietanką do kawy. Ciasto wychodzi bardzo kruche.

Lekcja 13

Truskawki

Artykuł opisujący króciutko historię, wybrane rodzaj truskawek oraz przykładowe przepisy z wykorzystaniem tych ulubionych owoców przez Polaków.
Pamiętajmy:
Kupując truskawki trzeba dość szybko spożyć lub przetworzyć, bowiem szybko fermentują i pleśnieją. Truskawki powinny być nieuszkodzone, bez śladów pleśni. Unikajmy owoców pozgniatanych i puszczających sok. Najlepiej przenosić je do domu w łubiance, w której je kupiliśmy. Jak najrzadziej przesypujmy, wtedy zawsze część owoców ulegnie uszkodzeniu. Owoce oczyszczaj tuż przed wypłukaniem. Płucz je dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed jedzeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz