niedziela, 17 grudnia 2017

SEKRET UDANEGO MAKOWCA

  • strucla makowa nie straci kształtu, gdy upieczemy ją w papierze do pieczenia lub folii aluminiowej
  • makowiec będzie bardziej wilgotny, jeśli do masy makowej dodamy dwie łyżki startego na tarce jabłka
  • aby strucla nie łamała się przy zwijaniu należy do ciasta dodać 2 - 3 łyżki oleju
  • robiąc struclę drożdżową z makiem można dodać do masy makowej nieco ciasta. Masa nie będzie oddzielać się od ciasta, a przy okazji trochę "urośnie"
  • aby ciasto w strucli makowej nie odchodziło od maku należy przed pieczeniem owinąć je w papier do pieczenia. Zapobiegnie to nadmiernemu wyrośnięciu, a w konsekwencji opadnięcia ciasta drożdżowego. Poza tym nasz wypiek nie będzie miał dziur.
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print