niedziela, 3 grudnia 2017

PIERNIK Z BAKALIAMI

Pyszny, mięciutki i puszysty piernik z dodatkiem bakalii na Święta Bożego Narodzenia, z delikatną gorzką czekoladową.

Składniki:
  • 3 jajka
  • 375 g margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 2 szklanki mleka
  • 290 g powideł śliwkowych
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 1 - 1,5 łyżki przyprawy do piernika 
  • około 350 g bakalii (100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 100 g rodzynek sułtańskich, 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej, 50 g orzechów włoskich, 50 g płatków migdałowych) 
Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
Przygotowanie:
Orzechy włoskie bardzo drobno okroić. Migdały w płatkach pokruszyć, natomiast rodzynki sparzyć. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika i kakao, przesiać. Ubić całe jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko wymieszać. Dodać powidła śliwkowe oraz mleko, delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą, przyprawą do piernika i kakao i za pomocą miksera dokładnie wymieszać na jednolita masę. Na koniec dodać bakalie, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25 x 33 wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Piec 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Po upieczeniu piernik odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej i udekorować nią ciasto.Na koniec posypać posikaną kandyzowana skórką pomarańczową.
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print