poniedziałek, 6 kwietnia 2015

RODZAJE CZEKOLAD I ICH TEMPERATURA M. IN. ROZTAPIANIA

Gorzka
to najbardziej aromatyczny rodzaj czekolady dostępny na rynku. Składa się z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego oraz cukru. To czekolada o najwyższej zawartości miazgi kakaowej co najmniej 70%, spotykane są również czekolady o zawartości 95% miazgi. 
Roztapiaj 48 - 49 stopni C
Schładzaj 28 - 29 stopni C
Podgrzewaj 30 - 32 stopni C
Deserowa




W jej skład wchodzi miazga kakaowa około 30 - 70 %, cukier oraz tłuszcz kakaowy
Mleczna

To czekolada najbardziej sprzedająca się na świecie .Czekolada taka zawiera najczęściej około 25 -40% miazgi kakaowej zaś najwięcej mleka w proszku i cukru około 50%. Dzięki mleku jest ona łagodniejsza w smaku niż czekolada gorzka.
Roztapiaj 45 - 47 stopni C
Schładzaj 27 - 28 stopni C

Podgrzewaj 29 - 31 stopni C
Biała

To najbardziej ulubiona czekolada najmłodszych. Nie zawiera kakao lecz masło kakaowe, dzięki któremu jest taka kremowa i słodka. W najlepszych tego typu rodzaju czekolada jest 33% tłuszczu kakaowego. 
Roztapiaj 43 - 45 stopni C
Schładzaj 25 - 27 stopni C

Podgrzewaj 28 stopni C
Kuwertura

To wysokiej jakości masa czekoladowa, używana głównie do oblewania produktów i do pieczenia. Zawiera przeważnie co najmniej 30% masła kakaowego. Dostępna jest w formie białej, mlecznej i gorzkiej lecz największym uznaniem wśród specjalistów cieszy się z gorzkiej czekolady. Najczęściej sprzedawana jest w formie bloków, pastylek lub dropsów. Podczas hartowania należy postępować zgodnie ze wskazówkami producenta.

Jak prawidłowo przechowywać czekoladę:
Czekoladę należy przechowywać w temperaturze około 15 stopni C, a wilgotność powietrza nie powinna przekraczać 65%. Wilgotność i wysoka temperatura powodują powstawanie białego nalotu. Wysoka temperatura krystalizuje masło kakaowe - nie wpływa to na smak czekolady, ale na jej atrakcyjność, zaś wilgotność powietrza powoduje, iż kryształki cukru pojawiają się na powierzchni czekolady - czekolada traci wygląd i nie nadaje się do spożycia. Czekolada wchłania otaczające zapachy, dlatego powinna być przechowywana w szczelnym pojemniku. 
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print