poniedziałek, 6 kwietnia 2015

ORZECHOWA ZEBRA

Składniki:
  • 4 jajka 
  • 3 / 4 szklanki cukru
  • 25 dag mąki
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml oleju
  • 2 - 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka zimnej wody
Przygotowanie:
Orzechy włoskie i laskowe drobno pokroić lub zmielić na mączkę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić do momentu zbielenia. Następnie dodać olej, wlać wodę i bardzo delikatnie wymieszać, gdyż jest bardzo rzadkie. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, zaś do drugiej tyle samo mąki co kakao. Ciasto układać kolorami na przemian. 

Piec 45 - 50 minut w temperaturze 200 stopni C. 


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print