- 4 jajka
- 3 / 4 szklanki cukru
- 25 dag mąki
- 10 dag orzechów włoskich
- 10 dag orzechów laskowych
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml oleju
- 2 - 3 łyżki kakao
- 1 szklanka zimnej wody
Przygotowanie:
Orzechy włoskie i laskowe drobno pokroić lub zmielić na mączkę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić do momentu zbielenia. Następnie dodać olej, wlać wodę i bardzo delikatnie wymieszać, gdyż jest bardzo rzadkie. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, zaś do drugiej tyle samo mąki co kakao. Ciasto układać kolorami na przemian.
Piec 45 - 50 minut w temperaturze 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz