sobota, 25 kwietnia 2015

BABKA GRECKA (mocno waniliowa)

Tym razem podzielę się z Wami przepisem na babkę ucieraną, którą uwielbiają moi domownicy jak i znajomi, odkąd pierwszy raz zrobiłam nie może jej zabraknąć na żadnym przyjęciu, czy spotkaniu.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 / 4 szklanki cukru
  • 150 g margaryny
  • 4 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • 1 olejek waniliowy
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • płatki migdałowe ja daję około 50 g
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Nie przestając ucierać dodać rozpuszczoną margarynę. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać. Na koniec dodać cały olejek waniliowy. Ciasto wylać do blachy posmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Wierzch ciasta obsypać pokruszonymi płatkami migdałowymi i posiekaną gorzką czekoladą. 

Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print