Tym razem podzielę się z Wami przepisem na babkę ucieraną, którą uwielbiają moi domownicy jak i znajomi, odkąd pierwszy raz zrobiłam nie może jej zabraknąć na żadnym przyjęciu, czy spotkaniu.
- 2 szklanki mąki
- 3 / 4 szklanki cukru
- 150 g margaryny
- 4 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 olejek waniliowy
- 2 opakowania cukru waniliowego
- płatki migdałowe ja daję około 50 g
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Nie przestając ucierać dodać rozpuszczoną margarynę. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać. Na koniec dodać cały olejek waniliowy. Ciasto wylać do blachy posmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Wierzch ciasta obsypać pokruszonymi płatkami migdałowymi i posiekaną gorzką czekoladą.
Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz