Ciasto drożdżowe:
- 700 g mąki
- 5 łyżek mąki na zaczyn
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 80 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 / 2 szklanki oleju
- 1 / 2 łyżeczki soli
- skórka z 1 pomarańczy
- 10 dag rodzynek
- 1 olejek pomarańczowy
Kruszonka:
- 1 / 2 kostki margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 8 łyżek mąki
- 2 łyżki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Kruszonka - ze składników podanych wyrobić kruszonkę. Schłodzić w lodówce. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, gdyż mamy pewność, iż będzie ona twarda i łatwiej nam będzie trzeć ciasto.
Kruszonka - ze składników podanych wyrobić kruszonkę. Schłodzić w lodówce. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, gdyż mamy pewność, iż będzie ona twarda i łatwiej nam będzie trzeć ciasto.
Ciasto drożdżowe - cukier i drożdże rozpuścić w mleku, wymieszać 5 łyżek mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże wyrosną. Pomarańcz sparzyć i za pomocą zestera zetrzeć skórkę, którą najlepiej posiekać na drobniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce. Rodzynki sparzyć i skropić olejkiem pomarańczowym. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki i wyrabiać ręką. Odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto potroi swoją objętość, wyłożyć na posmarowaną masłem formę i odstawić na 15 minut, aby jeszcze wyrosło.
Na wierzch ciasta drożdżowego zetrzeć na tarce kruszonkę i piec około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz