poniedziałek, 6 kwietnia 2015

BABKA DROŻDŻOWA POMARAŃCZOWA Z KRUSZONKĄ

Składniki:
Ciasto drożdżowe:
  • 700 g mąki
  • 5 łyżek mąki na zaczyn
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 80 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 / 2 szklanki oleju
  • 1 / 2 łyżeczki soli
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 10 dag rodzynek
  • 1 olejek pomarańczowy
Kruszonka:
  • 1 / 2 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 8 łyżek mąki 
  • 2 łyżki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Kruszonka - ze składników podanych wyrobić kruszonkę. Schłodzić w lodówce. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, gdyż mamy pewność, iż będzie ona twarda i łatwiej nam będzie trzeć ciasto. 
Ciasto drożdżowe - cukier i drożdże rozpuścić w mleku, wymieszać 5 łyżek mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże wyrosną. Pomarańcz sparzyć i za pomocą zestera zetrzeć skórkę, którą najlepiej posiekać na drobniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce. Rodzynki sparzyć i skropić olejkiem pomarańczowym. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki i wyrabiać ręką. Odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto potroi swoją objętość, wyłożyć na posmarowaną masłem formę i odstawić na 15 minut, aby jeszcze wyrosło. 

Na wierzch ciasta drożdżowego zetrzeć na tarce kruszonkę i piec około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni C. 





Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print