- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 / 2 szklanki mąki pszennej
- 3 / 4 szklanki cukru
- 3 / 4 kostki margaryny
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki ciepłej wody
Przygotowanie:
Kawę rozpuścić w wodzie. Jeśli esencja jest zbyt słaba można dodać więcej kawy lub odwrotnie, gdy dla nas jest zbyt można dodać odrobię wody.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Następnie jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do momentu zbielenia jajek. Wlewamy powoli rozpuszczoną margarynę, cały czas mieszając mikserem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. 3 / 4 ciasta wlewamy do blaszki, a do pozostałego ciasto wlewamy esencję z kawy, mieszamy i wlewamy na środek ciasta, które znajduje się w blaszce.
Pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz