niedziela, 22 marca 2015

MUFFINY Z JABŁKAMI

Składniki:
  • 200 g mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 150 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 1 duże jabłko
  • migdały lub orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie:

Jabłko ubrać i w drobną kostkę pokroić. Przygotować sobie dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W drugiej misce ubić jajka z cukrem. Dodać mleko, olej wymieszać łyżką. Do mokrych składników dodać suche wymieszać, następnie dodać pokrojone jabłka. W przypadku gdy ciasto okaże się zbyt gęste dodać trochę mleka sądzę, iż wystarczy około 50 ml, ale najlepiej dodawać po troszeczku. Należy pamiętać by ciasto pozostawić troszkę grudkowate, co nadaje miękkość muffinkom.

Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C
  
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print