Składniki:
- 200 g mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 150 ml oleju
- 100 ml mleka
- 1 duże jabłko
- migdały lub orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie:
Jabłko ubrać i w
drobną kostkę pokroić. Przygotować sobie dwie miski. Do jednej
miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W
drugiej misce ubić jajka z cukrem. Dodać mleko, olej wymieszać
łyżką. Do mokrych składników dodać suche wymieszać, następnie
dodać pokrojone jabłka. W przypadku gdy ciasto okaże się zbyt
gęste dodać trochę mleka sądzę, iż wystarczy około 50 ml, ale
najlepiej dodawać po troszeczku. Należy pamiętać by ciasto
pozostawić troszkę grudkowate, co nadaje miękkość muffinkom.
Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz