- 3 szklanki mąki
- 3 / 4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru migdałowego
- 1 szklanka mleka
- 1 / 2 szklanki oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 - 2 łyżeczki kakao
- 1 olejek migdałowy
- 3 łyżeczki pokrojonych w kostkę migdałów
- migdały w płatkach do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem i cukrem migdałowym. Nie przestając ucierać dodać olej , następnie mleko oraz olejek migdałowy. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę migdały - wymieszać. 3 / 4 ciasta wlać do blachy posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Zaś 1 / 4 masy pozostałej w misce dodać kakao, po czym wlać do formy i według uznania obsypać płatkami migdałowymi.
Babkę piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz