poniedziałek, 23 marca 2015

TORT CZEKOLADOWO - CYTRYNOWY

Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
  • 6 jajek
  • 3 / 4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki
  • 3 budynie czekoladowe bez cukru
Biszkopt śmietankowy:
  • 6 jajek
  • 3 / 4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
Masa cytrynowa:
  • 2 budynie śmietankowe lub cytrynowe 
  • 3 / 4 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej
  • 1 / 2 litra mleka
  • 1 - 2 cytryny
Masa czekoladowa:
  • 2 budynie czekoladowe 
  • 3 / 4 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej
  • 1 / 2 litra mleka
  • 1 - 2 łyżki kakao
  • 1 olejek rumowy spirytusowy
Nasączenie:
  • 3 / 4 kubka 1 l wody przygotowanej chłodnej
  • 1 olejek spirytusowy arakowy
  • 1 olejek spirytusowy rumowy
  • 1 sok z cytryny
  • odrobina cukru - do smaku
Przygotowanie:
Biszkopt - Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubijać jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do jajek dodać sypkie produkty i wymieszać trzepaczką lub drewniana łyżką. 
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Masa cytrynowa - ugotować budyń w 1 / 2 litra mleka - przestudzić. Margarynę ubić z cukrem , następnie dodać budyń. Na koniec dodać sok z cytryny. Całość wymieszać.
Masa czekoladowa - ugotować budyń w 1 / 2 litra mleka - przestudzić. Margarynę ubić z cukrem , następnie dodać budyń. Na koniec wsypać kakao i dodać olejek rumowy. Całość wymieszać.
Nasączenie - wszystkie składniki na nasączenie wymieszać i doprawić cukrem do smaku. 

Przełożenie:
Każdy biszkopt podzielić na dwa placki i przełożyć masą. Biszkopt nasączyć i przełożyć masą. Na koniec udekorować według uznania. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz