Biszkopt czekoladowy:
- 6 jajek
- 3 / 4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki
- 3 budynie czekoladowe bez cukru
Biszkopt śmietankowy:
- 6 jajek
- 3 / 4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
Masa cytrynowa:
- 2 budynie śmietankowe lub cytrynowe
- 3 / 4 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej
- 1 / 2 litra mleka
- 1 - 2 cytryny
Masa czekoladowa:
- 2 budynie czekoladowe
- 3 / 4 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej
- 1 / 2 litra mleka
- 1 - 2 łyżki kakao
- 1 olejek rumowy spirytusowy
Nasączenie:
- 3 / 4 kubka 1 l wody przygotowanej chłodnej
- 1 olejek spirytusowy arakowy
- 1 olejek spirytusowy rumowy
- 1 sok z cytryny
- odrobina cukru - do smaku
Przygotowanie:
Biszkopt - Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubijać jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do jajek dodać sypkie produkty i wymieszać trzepaczką lub drewniana łyżką.
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Masa cytrynowa - ugotować budyń w 1 / 2 litra mleka - przestudzić. Margarynę ubić z cukrem , następnie dodać budyń. Na koniec dodać sok z cytryny. Całość wymieszać.
Masa czekoladowa - ugotować budyń w 1 / 2 litra mleka - przestudzić. Margarynę ubić z cukrem , następnie dodać budyń. Na koniec wsypać kakao i dodać olejek rumowy. Całość wymieszać.
Nasączenie - wszystkie składniki na nasączenie wymieszać i doprawić cukrem do smaku.
Przełożenie:
Każdy biszkopt podzielić na dwa placki i przełożyć masą. Biszkopt nasączyć i przełożyć masą. Na koniec udekorować według uznania.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest to mój jak i rodziny ulubiony torcik. Serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń