Składniki:
Ciasto pomarańczowe:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 250 g margaryny
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- skórka i sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 1 olejek pomarańczowy
Krem czekoladowy:
- 2 budynie czekoladowe bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 1 łyżeczka aromatu czekoladowego w proszku (pojemność łyżeczki 1,25 ml). W przypadku jeśli nie mamy takich miarek kuchennych dodajemy ok. 1/3 łyżeczki.
Dodatkowo:
- 2 - 3 łyżki dżemu truskawkowego z wanilią
- 3 łyżki kolorowej posypki cukrowej
Ciasto pomarańczowe - Mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Następnie dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i olejek pomarańczowy - zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec dodać startą skórkę pomarańczową, zmiksować. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Krem czekoladowy - 2 opakowania budyni czekoladowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać aromat w proszku czekoladowy. Dokładnie wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować dżem truskawkowy z wanilią, następnie delikatnie rozsmarować połowę kremu czekoladowego. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostałym kremem czekoladowy. Na koniec wierzch ciasta posypać posypką cukrową.