Strony

Strony

niedziela, 28 listopada 2021

POMARAŃCZOWIEC Z CZEKOLADĄ

Składniki:

Ciasto pomarańczowe:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 250 g margaryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • skórka i sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 1 olejek pomarańczowy
Krem czekoladowy:
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżeczka aromatu czekoladowego w proszku (pojemność łyżeczki 1,25 ml). W przypadku jeśli nie mamy takich miarek kuchennych dodajemy ok. 1/3 łyżeczki.
Dodatkowo:
  • 2 - 3 łyżki dżemu truskawkowego z wanilią
  • 3 łyżki kolorowej posypki cukrowej
Przygotowanie:
Ciasto pomarańczowe - Mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Następnie dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i olejek pomarańczowy - zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec dodać startą skórkę pomarańczową, zmiksować. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. 
Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 

Krem czekoladowy - 2 opakowania budyni czekoladowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać aromat w proszku czekoladowy. Dokładnie wymieszać.

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować dżem truskawkowy z wanilią, następnie delikatnie rozsmarować połowę kremu czekoladowego. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostałym kremem czekoladowy. Na koniec wierzch ciasta posypać posypką cukrową. 


niedziela, 21 listopada 2021

RURKI PIERNIKOWO - MIGDAŁOWE

Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 250 g margaryny
  • szczypta soli
Krem migdałowy:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 3 - 4 łyżeczki kremu migdałowego z miodem
Dodatkowo:
  • ok. 50 g gorzkiej czekolady
  • garść pokruszonych migdałów
Przygotowanie:
Ciasto - mąkę z przyprawa do piernika i solą przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajko oraz śmietanę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm. Rozwałkowane ciasto przeciąć za pomocą radełka na paski o szerokości około 2 - 3 cm i długości około 30 cm (długość paska zależy od tego jak duże mamy foremki do robienia rurek). Paseczki ciasta nawinąć na foremkę do rurek zaczynając od wąskiej strony, tak aby ciasto nachodziło na siebie (do połowy już nałożonego paska). Ciasto nawijać do 2/3 wysokości foremek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło 23 szt.
Piec 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Po upieczeniu, gdy parę minut odparują jeszcze ciepłe delikatnie zdjąć z foremek.

Krem migdałowy - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać krem migdałowy z miodem. Dokładnie wymieszać.

Przełożenie:
Masę migdałową przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego napełnić szczodrze rurki. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i zrobić esy floresy. Na koniec posypać pokruszonymi płatkami migdałowym. 


niedziela, 14 listopada 2021

BUDYNOWIEC Z JABŁKAMI

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4  żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 250 g margaryny

Budyń z jabłkami:

  • 2 opakowania budyniu o smaku biszkopta
  • ok. 700 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 5 jabłek
Dodatkowo:
  • dżem truskawkowy (280 g)

U mnie szklanka ma 200 ml.

Przygotowanie:

Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.

Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę.

Budyń - 2 opakowania budyni o smaku biszkoptowym rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko przelać do rondelka  podgrzać i dodać żelatynę, zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawić z ognia. Ugotowany budyń przełożyć do dużej miski i dodać pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać za pomocą szpatułki silikonowej.  

Przełożenie:
Na blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do tak przygotowanej tortownicy na spód ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach 3/4 części ciasta schłodzonego ciasta kakaowego. Następnie dłonią lekko dociskamy/oklepujemy ciasto, aby ładnie się skleiło. Na cieście rozsmarowujemy cienką warstwę dżemu truskawkowego. Następnie wykładamy jeszcze gorący budyń z jabłkami, wyrównujemy wierzch. Na koniec na budyń rozsypujemy równomiernie pozostałym startym ciastem kakaowym i miejscami wykładamy pozostały dżem truskawkowy. 

Piec ok 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.



piątek, 12 listopada 2021

ZUPA Z KISZONEJ KAPUSTY

Składniki:
  • 150 g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • ok. 100 g wędzonego boczku 
  • 1 większy ziemniak
  • suszona bazylia (ok. 1 łyżeczki)
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna opłukać na sitku pod bieżącą wodą), posiekać.
Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, natomiast ziemniaka obrać i pokroić w kostkę.
Kapustę kiszoną zalać bulionem i gotować na małym ogniu aż do miękkości ok. 40 minut pod przykryciem. Jeśli płynu w garnku jest za mało dodać wody do wysokości kapusty. Następnie dodać pokrojony w kostkę boczek wędzony. Gotować przez parę minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka i marchewkę. Gotować na małym ogniu ok. 5 - 10 minut. Na koniec kapuśniak doprawić do smaku sola, pieprzem i suszoną bazylią.

niedziela, 7 listopada 2021

SERNIK ŚWIĄTECZNY

Składniki:

Kruche ciasto cynamonowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4  żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru cynamonowego
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 250 g margaryny
Masa serowa pomarańczowa:
  • 5 jajek
  • 750 g sera białego
  • 190 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru pomarańczowego
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 1,5 łyżki skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
Beza kakaowa:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao

U mnie szklanka ma 200 ml.

Przygotowanie:
Ser biały skręcić raz lub dwa razy.
Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier cynamonowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.

Masa serowa - jajka ubijamy z cukrem i cukrem cynamonowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. 

Beza kakaowa - z białek, cukru, mąki ziemniaczanej i kakao ubijamy pianę na sztywno.

Przełożenie:
Na blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do tak przygotowanej tortownicy na spód ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach 3/4 części ciasta schłodzonego ciasta cynamonowego, Następnie dłonią lekko dociskamy/oklepujemy ciasto, aby ładnie się skleiło. Następnie na cieście wykładamy całą masę serową, wyrównujemy wierzch. Na masę serowa bardzo delikatnie wykładamy beze kakaową, wyrównujemy wierzch. a następnie rozsypujemy równomiernie pozostałym startym ciastem cynamonowym.

Piec ok 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.